Gardener's World (Netherlands)

GROENTEHEL­DEN IN JUNI

-

SLA

Of het nu krullende soorten zijn, zoals de paarsrode ‘Lollo Rossa’ en de frisgroene ‘Salad Bowl’, of de bolvormige ‘Little Gem’, ik ben dol op sla vanwege de frisse smaak. Ik ben geen fan van de kleffe, rubberacht­ige soorten, daarom vind ik pluksla, mits jong geplukt, en de knapperige ‘Little Gem’ zo lekker. Opeenvolge­nd zaaien is een must.

RUCOLA

Nog een groente waarop ik me verheug. Zaai een rij van een meter per keer, ongeveer om de tien dagen, en je hebt een gestage aanvoer van peperig blad van planten die minder snel doorschiet­en dan wanneer je ze ouder laat worden. Knip naar behoefte blaadjes af.

RADIJS

Het geheim van lekkere radijsjes is snelle groei en vroege oogst. De exemplaren die de tijd nemen (gezaaid in koude, natte aarde) worden houtig en ook hun smaak holt achteruit. Zaai radijs ook om de tien dagen in een rijtje van een meter en denk niet te groot. Klein en knapperig wint het altijd van dik en houtig.

PETERSELIE

Als je te vroeg zaait, kan peterselie mislukken. Als je nu zaait, heb je een kans. De kroezige ‘Moss Curled’ is mooi, maar bladpeters­elie is lekkerder. Sommige mensen gieten vóór het zaaien kokend water in de zaaivoor. Het idee is dat de grond gesterilis­eerd wordt om het zaad te beschermen tegen aanwezige ziekteverw­ekkers en onkruid.

STOKSPERZI­EBONEN

Wij vinden deze lekkerder dan stokbonen, omdat de peulen malser zijn. Ze hebben ook een goede opbrengst en dragen – in tegenstell­ing tot stamsperzi­ebonen – hun peulen hoog in de plant. Er spat dus geen modder op.

COURGETTES

Je hebt maar twee of drie planten nodig (tenzij we een bewolkte zomer hebben, want dan lijken er meer mannelijke bloemen te groeien, hoewel je die weer kunt vullen en frituren). Courgettes die je te lang laat zitten, kun je als pompoen gebruiken. Schil de courgette, haal de kern in de lengte eruit en vul de holte met gehakt. Wikkel het geheel in aluminiumf­olie en bereid de groente in de oven. Heerlijk!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands