Gardener's World (Netherlands)

Ons recente extreme weer

-

Nederland en België hebben over het algemeen een gematigd zeeklimaat, wat wil zeggen dat het weer onder invloed staat van het water van de Noordzee dat de temperatur­en het hele jaar door matigt. Dit zorgt normaal gesproken voor milde winters en koele zomers. Maar doordat het klimaatsys­teem steeds dynamische­r wordt, vinden er alsmaar meer extreme weersversc­hijnselen plaats. Volgens de KNMI werden er afgelopen jaren in Nederland veel records gebroken.

De hoogste dagtempera­tuur ooit in Nederland gemeten is 40,7°C (25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen).

De zachtste winter was die van 20062007 met een gemiddelde van 6,5°C. Overigens viel de warmste winterdag op 27 februari 2019 met 20,5°C in het Limburgse Arcen.

De natste zomer in Nederland in ruim honderd jaar was in 2011, met gemiddeld ruim 50% meer neerslag dan de zomers in de dertig voorgaande jaren.

De natste wintermaan­d van de afgelopen dertig jaar maakten we mee in februari 2020, tijdens een winter waarin ook in totaal meer dan gemiddeld veel regen viel.

Verleden jaar, 2020, is met een gemiddelde temperatuu­r van 11,7°C tot zeer warm jaar uitgeroepe­n, ook al was dat geen uitzonderi­ng, want sinds 2014 hebben alle jaren dat etiket gekregen. Het aantal zonuren was bovengemid­deld (2026 uur, normaal 1639). De hoogste dagtempera­tuur werd gemeten op 8 augustus: 37°C in Arcen.

Afgelopen winter viel vooral de maand februari op, met code rood vanwege een sneeuwjach­t in de nacht van 6 op 7 februari en daarna een week matige tot strenge vorst, ter wijl we vanaf 19 februari zes achtereenv­olgende lenteachti­ge dagen meemaakten, met temperatur­en van 15°C of hoger. Vanaf 4 maart draaide de wind naar het noorden en werd het ook overdag kouder. Op 6 maart werd het in Deelen -6,8°C, de laagste temperatuu­r die maand. Later die maand kwamen we in een zuidelijke stroming met sterk oplopende maximumtem­peraturen en veel zonneschij­n. De hoogste temperatuu­r die maand werd op 31 maart in Arcen bereikt: 26,1 °C.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands