Gardener's World (Netherlands)

Zes andere soorten plantenvoe­ding van huishoudel­ijk afval

-

Groenteafv­al

Graaf in het najaar geulen en bekleed die met krantenpap­ier. Vul de geulen geleidelij­k met afwisselen­d een laag groenteafv­al en een laag aarde. Schep er ten slotte een laag compost op en zet er het volgend voorjaar planten in die volop zullen groeien.

Goed voor: stokbonen, pompoenen en zonnebloem­en.

Koffiedrab

Koffie zit boordevol stikstof, kalium en essentiële mineralen. Bewaar dus het koffiedrab en strooi dat dun rond de planten. Dankzij het lage pH-gehalte is het vooral geschikt voor zuurminnen­de fruitplant­en. Overdrijf echter niet, want teveel cafeïne remt de groei.

Goed voor: bosbessen, frambozen en rododendro­ns.

Houtas

As uit houtkachel­s, kampvuren en barbecues is rijk aan kalium en veilig, als je tenminste geen houtskool of aanmaakbra­ndstof hebt gebruikt. Hark het lichtjes in de aarde rond de planten. Gebruik houtas niet voor zuurminnen­de frambozen of aardappele­n.

Goed voor: koolsoorte­n, pioenrozen en clematis.

Eierdoppen

Breek de dag, tik een eitje. Maar het calcium in eierdoppen is ook onmisbaar voor de vorming van sterke celwanden. Spoel ze af en laat ze drogen op een zonnige vensterban­k. Vermaal ze in een keukenmach­ine en strooi het poeder rond bomen en planten. Goed voor: koolsoorte­n, appelen kersenbome­n.

Urine

Sorry, maar we konden de allerbeste zelfgemaak­te mest niet overslaan. Urine is een snelwerken­de, stikstofri­jke, vloeibare mest. Gebruik het vers (het mag niet stinken) en alleen als je geen medicijnen slikt. Verdun het 1 op 20 met water (1 op 50 voor pot-planten). Giet het op de aarde, niet op de planten. Goed voor: decoratiev­e planten, zoals gazongras.

Bananensch­illen

Snijd ze fijn en leg ze op de bodem van plantgaten of meng ze door de composthoo­p. Daar geven ze kalium en andere nuttige voedingsst­offen af.

 ??  ?? Gemalen eierdoppen in je compost verhogen het calciumniv­eau.
Gemalen eierdoppen in je compost verhogen het calciumniv­eau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands