Gardener's World (Netherlands)

Zomer in een pot

Carol laat zien hoe je onderhouds­arme, kleurrijke compositie­s in potten creëert. Lees ook hoe je deze potten het hele jaar door mooi houdt.

-

Op Glebe Cottage hebben we veel potten en bakken. Soms voelt het nogal overdreven dat we er zoveel hebben ter wijl onze tuin aan de royale kant is. “Jullie hebben meer dan genoeg ruimte,” zeggen mensen ons, “waarom zou je al die moeite voor potten doen?” Maar potten geven ons tuinrepert­oire een compleet nieuwe en spannende dimensie. Ze geven de tuin theater, drama, magie.

In borders worden onze keuzes beperkt door de omstandigh­eden ter plekke. Met potten heb je meer vrijheid. Je kunt elke potgrond gebruiken die je planten nodig hebben en je hoeft niet de pH van de bodem te weten, en ook niet of die uit zware of drainerend­e grond bestaat. Bovendien kun je potten neerzetten op elke plek die de planten nodig hebben.

Met potten is het ook makkelijke­r om kinderen bij tuinieren betrekken, vooral bij het zaaien. Zaadjes van de Oost-Indische kers zijn ideaal voor kinderen, want die zijn groot en makkelijk te hanteren, en kunnen eenvoudig langs de rand van een grote pot of afzonderli­jk in kleinere potten worden gezaaid. Ze groeien ver volgens snel uit tot flinke planten met felgekleur­de bloemen.

Steun onze kwekers

Dus de eerste stap is planten kopen. Maar waar? Op het moment van schrijven lijken plantenbed­rijven die via postorder en internet werken de meest actieve branche van onze economie te vormen. Ik wil je aansporen om de nationale tuinbouw te steunen door bij de kwekerij op bezoek te gaan. Kleine, onafhankel­ijke kwekers hebben vaak een ongeloofli­jk breed assortimen­t aan planten en verkopen normaal gesproken direct aan klanten. En velen maken van de nood een deugd door ook planten per post te versturen of voor je klaar te zetten om op te halen, dus laten we hen koesteren en steunen.

Besef wel dat naarmate het jaar vordert, de planten groter zijn en het dus lastiger is om die per post te versturen. Maar als ze goed verpakt zijn, zullen ze snel herstellen als je ze meteen na ontvangst plant. En wat oudere planten hebben vaak het voordeel dat je ze kunt stekken om gratis extra planten te kweken.

De volgende stap is het kiezen van een pot. En hier voor geldt: hoe groter, hoe beter. In een grotere pot heb je meer mogelijkhe­den en is het voor planten makkelijke­r het beste uit zichzelf te halen. Planten in grotere potten hoef je ook minder water te geven, dus ze zijn minder onderhouds­intensief. Besef wel dat grote potten zwaar zijn. Zet ze dus op hun definitiev­e plek voordat je ze vult, tenzij je dagelijks aan gewichthef­fen doet.

Wij vermindere­n de hoeveelhei­d benodigde potgrond door onze grootste potten eerst voor een derde te vullen met kapotte plastic

potten of stukken piepschuim, afgedekt met plastic folie (of een opengeknip­te oude potgrondza­k). Prik er wel veel gaten in, zodat de potgrond niet drassig wordt. Een andere truc is dat je ook poreuze potten met plastic bekleedt, waardoor de potgrond vocht beter vasthoudt. Planten drogen in potten sneller uit dan in de volle grond en door droogte groeien ze langzamer of gaan ze zelfs dood. Gebruik zo mogelijk regenwater uit een regenton in plaats van kraanwater.

Wij vullen onze potten met ons eigen potgrondme­ngsel, maar wat je ook gebruikt (en dat kan afhangen van wat er op het moment beschikbaa­r is), probeer er voor te zorgen dat er veel leem in zit. Leem steunt de planten in hun groei doordat het langer voedingsst­offen afgeeft.

Potplanten kunnen geen voedingsst­offen uit de volle grond halen, dus is bemesten van levensbela­ng. Wij gebruiken biologisch­e vloeibare mest op basis van zeewier, die we op natte potgrond gieten. Als je die niet kunt vinden of je zelf iets wilt maken, dan is gier van brandnetel­s of smeerworte­l ideaal. Heb je deze planten niet, maar wel een gazon, dan kun je ‘grasthee’ maken, als je tenminste geen chemicalië­n hebt gebruikt. Deze vloeistof is rijk aan stikstof en andere voedingsst­offen, en is makkelijk te maken: laat grasmaaise­l drie dagen in water weken. Bemest de planten er om de paar weken mee.

Compositie­s in potten kun je eenvoudig veranderen naarmate de seizoenen voortschri­jden. Wij kweken tulpen in plastic potten en zetten die te pronk in mooiere, terracotta potten. Later ver vangen we ze door lelies. Je kunt meerdere potten op dezelfde manier beplanten of in elke pot iets anders zetten. En als je planten tekort komt, splits je gewoon een paar vaste borderplan­ten. Kies hier voor planten met vezelige wortels, zoals winterhard­e geraniums en primula’s.

Met planten in potten kun je originele ontwerpen uitprobere­n en word je alleen beperkt door je eigen verbeeldin­gskracht. Potten zijn makkelijke­r te onderhoude­n dan je misschien denkt. Bij nieuwe ideeën kun je ze verfijnen en aanpassen, je kunt eruit halen en eraan toevoegen, en er van genieten waar je maar wilt. Wees voorzichti­g, blijf gezond en geniet van het tuinieren!

Kijk op p. 48 voor tips om zelf plantenvoe­ding te maken en ga naar p. 76 voor Nicks ideeën voor potten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Verwijder regelmatig verwelkte bloemen voor nieuwe bloei.
Verwijder regelmatig verwelkte bloemen voor nieuwe bloei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands