Gardener's World (Netherlands)

Carols jaarkalend­er voor potten

-

Zo gaan potten niet slechts één seizoen mee, maar blijven ze het hele jaar door blikvanger­s. Laat de permanente planten staan, maar voeg er seizoenspl­anten aan toe, die je wanneer nodig weer vervangt, en leef je uit met bollen voor een moeiteloos effect.

Zomer

Dit is het makkelijks­te seizoen. Je hoeft niet te prakkisere­n, er zijn zelfs bijna te veel mogelijkhe­den. Het is misschien het beste om naar een bepaald effect te streven. Kies pastelkleu­ren voor een zachte, stijlvolle compositie of tropische kleuren voor wat spektakel. Verschille­nde eenjarigen, waaronder mini-cosmea en rudbeckia, kun je nu nog uit zaad opkweken, zelfs begin juni. Ze zullen vanaf eind zomer tot in het najaar bloeien. Dahlia’s staan prachtig in potten en bloeien eindeloos (zie mijn artikel over dahlia’s in het aprilnumme­r, nog steeds verkrijgba­ar op gardenersw­orldmagazi­ne.nl). Kop de planten regelmatig voor een lange bloei.

Najaar

Vervang vroege bloeiende planten die hun beste tijd hebben gehad door laatbloeie­nde vaste planten. Probeer herfstaste­rs, zoals de fantastisc­he, meeldauwvr­ije Symphyotri­chum novae-angliae ‘Purple Dome’. Sedum ( Hyloteleph­ium), met afgeplatte bloemhoofd­en vol rozerode bloemen, komt nu ook in zijn element en doet het goed in potten. Beide zijn vlindermag­neten. En stop er tijdens het planten ook wat voorjaarsb­ollen bij, zoals vrolijke dwergnarci­ssen. Plant de bollen drie keer zo diep als ze hoog zijn. Stel het planten van tulpenboll­en uit tot november. Geef de planten regelmatig biologisch­e vloeibare voeding en verwijder verwelkte bloemen.

Winter

Voeg planten toe die tegen het koude weer kunnen en zowel interessan­t blad als bloemen hebben, bijvoorbee­ld winterhard­e roze en witte cyclamen. Wil je iets bijzonders en eetbaars, probeer dan eens regenboogs­nijbiet met gekleurde bladeren en stengels, of gewone snijbiet met lichtgroen­e bladeren en witte hoofdnerve­n – stoer gezelschap voor sneeuwklok­jes. Als je een wilg of kornoelje in de tuin hebt, kun je daarvan een paar gekleurde takken afknippen en die op lege plekken in de potgrond steken. Je kunt de gaten ook vullen met felgekleur­d winterperk­goed. En stop tot het voorjaar met bemesten, want de planten hoeven nu alleen maar stationair te draaien en niet supersnel te groeien.

Voorjaar

Plant kleurige primula’s, madeliefje­s en geurende steenraket tussen je voorjaarsb­ollen. Zaai ook winterhard­e eenjarigen, zoals juffertjei­n-het-groen ( Nigella) en goudsbloem ( Calendula). Doe dat direct in de pot of laat ze eerst binnen ontkiemen. In het begin zorgen ze voor blad en vanaf eind voorjaar gaan ze bloeien. Ook groenblijv­ende varens en purperklok­jes zien er het hele jaar geweldig uit. Haal een laag oude potgrond weg en vervang die door verse leemhouden­de grond om de planten een oppepper te geven. Voeg meteen wat biologisch­e voeding toe, bijvoorbee­ld op basis van zeewier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands