Gardener's World (Netherlands)

DIT ZEGT DE EXPERT

Tuinontwer­pster Sue Townsend legt uit hoe ze deze uitdagende tuin ontwierp.

-

Deze tuin ligt vlak bij zee en dat betekent: zand in plaats van aarde, blootstell­ing aan sterke, zoute wind en – in deze regio – weinig regen. Dat vereist planten die zich staande kunnen houden en aan deze omstandigh­eden zijn aangepast.

Eerst heb ik gekeken of ik de inheemse planten die aan het strand verderop groeien kon gebruiken in de tuin, bijvoorbee­ld Armeria maritima (Engels gras), Silene maritima (zeelijmkru­id) en Crambe maritima (zeekool). Ik wist dat deze onverwoest­bare planten weinig verzorging vroegen en de ontspannen strandsfee­r zouden creëren waarnaar Sophie en Nick op zoek waren.

Voordat je planten uitkiest, is het altijd de moeite waard om te kijken welke planten het goed doen in je buurt. Ga ook na welke grondsoort je hebt en hoe het zit met licht en schaduw, afwatering, sterke wind en vorstgevoe­lige plaatsen – allemaal factoren die van invloed zijn op hoe je planten groeien.

Omdat Sophie en Nick een jong gezin hebben, wilde ik een speelse sfeer oproepen door middel van siergrasse­n zoals Stipa tenuissima, Calamagros­tis ‘Karl Foerster’ en Stipa gigantea. Daarnaast koos ik voor droogtebes­tendige en nectarrijk­e planten zoals duizendbla­d, lavendel en Verbena bonariensi­s, die de tuin zouden vullen met kleur en allerlei diertjes.

Bij het ontwerpen van tuinen houd ik rekening met de impact van de verharde structuren op het milieu. Waarom zou je de materialen die in jouw omgeving worden gebruikt niet als uitgangspu­nt nemen voor je eigen tuin? Je kunt bijvoorbee­ld kalksteen, zandsteen, leisteen of graniet vinden, of gebruikt steen een tweede leven geven. In deze tuin koos ik voor kiezels en stenen uit een lokale steengroev­e, als verwijzing naar het strand verderop. suetownsen­dgardendes­ign.co.uk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands