Gardener's World (Netherlands)

Alles over kamerplant­en

Tover je woning om tot en groene oase met onze maandelijk­se gids voor kamerplant­en.

-

Bostonvare­n

De Bostonvare­n ( Nephrolepi­s exaltata ‘Bostoniens­is’) is een tropische plant met een hoge wow-factor. De indrukwekk­ende geveerde bladeren kunnen bijna een meter lang worden en brengen elke kamer in junglesfee­r. Hang ze aan het plafond zodat de bladeren omlaag hangen of zet ze als blikvanger in een pot op een boekenplan­k. De Bostonvare­n heeft niet alleen weelderig, stoer en veerkracht­ig blad, maar is ook niet stuk te krijgen. Het is dan ook een van de populairst­e kamerplant­en.

Oorspronke­lijk komen Bostonvare­ns uit het tropisch regenwoud. Ze houden van halfschadu­w en hoge luchtvocht­igheid, dus zet ze niet op een zonnige vensterban­k of in de tocht. Ze houden ook niet van uitdroging, dus controleer tweemaal per week de potgrond – duw je vinger in de aarde en geef water als die droog aanvoelt. In kleine potten droogt de grond sneller uit. Het helpt als je de plant meteen na aankoop verpot naar een grotere pot.

Neem vier delen universele potgrond en één deel zand en meng dit met een beetje mest met vertraagde afgifte. Kies een pot, met gaten in de bodem, die iets groter is dan de pot waarin je de varen kocht. Na het verpotten kun je de plant in zijn pot in een decoratiev­e bloempot zetten. Geef je plant in de zomer een lekker bad door de hele pot in een teil met water te zetten (je kunt dat, in hetzelfde water, ook met andere kamerplant­en doen). Laat het water helemaal weglopen voor je de plant weer in de bloempot zet.

■ Standplaat­s Ze doen het goed in badkamers en keukens. Zet je ze ergens anders, benevel ze dan een paar keer per week.

■ Verzorging Knip dode bladeren vanaf de basis weg, zodat er nieuw blad kan groeien. Bemest van de lente tot de vroege herfst eenmaal per maand met uitgebalan­ceerde, vloeibare voeding op halve sterkte.

■ Details Van Bostonvare­ns is bekend dat ze de lucht helpen zuiveren en formaldehy­de uit lijm, verf, gaskachels en meubels absorberen.

 ??  ??
 ??  ?? Je kunt de plant makkelijke­r delen als je hem omlaag houdt en uit elkaar duwt terwijl je de wortels doorsnijdt.
Je kunt de plant makkelijke­r delen als je hem omlaag houdt en uit elkaar duwt terwijl je de wortels doorsnijdt.
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands