Gardener's World (Netherlands)

Dit moet je deze maand snoeien

-

➊ Fruit

Verwijder uit fruitbomen alle takken die een andere tak kruisen of ertegenaan schuren. Snoei te lange of iele takken terug tot op een knop voor groeikrach­tige aanwas. Snoei in de winter geen steenvruch­ten (pruimen, abrikozen, perziken en kersen), want die zijn gevoelig voor loodglans, een schimmelzi­ekte die de planten in deze tijd van het jaar infecteert via verse snoeiwonde­n.

Snoei van leifruit alle zwakke scheuten terug voor nieuwe aanwas in het voorjaar. Het is nu ook de tijd om kleinfruit te snoeien. Snoei herfstfram­bozen tot de grond terug. Verwijder bij rode bessen en kruisbesse­n alle elkaar kruisende takken om een open vaasvorm te creëren. Kort de rest van de takken met een derde in om een sterk takkengest­el te vormen.

➋ Clematis

Grootbloem­ige clematishy­briden mag je nu alleen licht snoeien. Knip alle zwakke takken terug tot een gezonde knop. Ga ze nu niet drastisch snoeien, want daarmee verwijder je vroege bloemknopp­en. De regel is heel simpel: snoei geen planten die vóór juni bloeien. De clematisso­orten die eind zomer en begin najaar bloeien kun je in februari wel drastisch terugsnoei­en, tot 15-30 cm boven de grond.

➌ Struiken

Vlinderstr­uik, kornoelje, wilg, Russische salie, Fuchsia magellanic­a en F. fulgens mag je in februari allemaal tot de grond terugsnoei­en, evenals clematisso­orten die eind zomer bloeien. Hoe sterker ze worden gesnoeid, hoe rijker ze zullen bloeien. Mulch bomen en struiken na de snoei met een dikke laag compost of goed verteerde stalmest.

➍ Struik- en heesterroz­en

Er is niets geheimzinn­igs aan de snoei van struik- en heesterroz­en en je kunt eigenlijk niets doen waar de plant niet overheen zou komen. Verwijder eerst alle beschadigd­e en kruisende takken. Snoei dan alle takken die te zwak lijken voor bloemen drastisch terug. Verwijder tot slot alle takken die de struik te dicht maken. De meeste heesterroz­en hebben verder geen snoei nodig, maar je kunt ze eventueel nog met een derde inkorten om ze te stimuleren vroeg uit te lopen en compact te houden. Ook in theehybrid­en, floribunda’s en Chinese rozen moet je eerst beschadigd­e en kruisende takken weghalen, waarna je de rest van de gezonde takken met twee derde inkort.

Snoei deze rozen direct na het planten altijd drastisch terug om te stimuleren dat er vanuit de basis sterke, gezonde takken opkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands