Gardener's World (Netherlands)

Keuzehulp compostbak

-

Voordat je een compostvat kiest, moet je bedenken hoeveel afval er in jouw tuin wordt geproducee­rd en wat je thuis wilt compostere­n. Overweeg dan de volgende punten en kies een passend model.

Waar moet hij staan?

De standplaat­s is natuurlijk van invloed op de keuze van de bak. Een plek in de volle of gedeelteli­jke schaduw is het beste voor een succesvoll­e composteri­ng. De meeste bakken moeten op aarde worden geplaatst voor een goede drainage en om de microbiële werking te stimuleren, maar er zijn ook modellen die op een vlakke, harde ondergrond moeten staan. Als je een goedkopere compostbak wilt maar alleen een harde ondergrond hebt, zoek dan naar een model met de optie van een bodemplaat voor een goede drainage en beluchting.

Welk ontwerp is het beste?

Als je maar één bak wilt of ruimte hebt voor één bak, kies dan een ontwerp waarbij de afgewerkte compost gemakkelij­k van de bodem kan worden gehaald zodat je van de bovenkant kunt blijven vullen.

Hoe snel wordt compost geproducee­rd?

Compostere­n in traditione­le (niet-geïsoleerd­e) bakken duurt 6-12 maanden op basis van ‘vullen en laten’. Je kunt het proces versnellen door de bakken te legen, de compost te keren en de bak opnieuw te vullen om lucht toe te voegen en de temperatuu­r te verhogen, maar dit kost tijd en moeite.

Een deksel helpt om warmte en vocht vast te houden en houdt overtollig­e neerslag buiten, dus dek open bakken af met een stuk plastic of oud tapijt.

Materiaal en dikte beïnvloede­n ook de composteer­snelheid doordat ze meer warmte vasthouden. Hout isoleert goed dun plastic het minst. Sterk geïsoleerd­e of ‘warme’ bakken zijn het duurst, maar kunnen al binnen een paar weken de eerste compost opleveren, omdat het composteri­ngsproces sneller verloopt bij hogere temperatur­en.

Wat kun je compostere­n?

Het meeste tuinafval is composteer­baar, inclusief grasmaaise­l, eenjarig onkruid, bladeren van vaste planten (geen wortels, die blijven groeien) en zacht snoeihout. Dit groene materiaal wordt uit zichzelf en zompig en compact, dus voor een effectieve composteri­ng meng je het met ongeveer dezelfde hoeveelhei­d bruin materiaal, zoals fijngehakt­e houtachtig­e stengels, bruin karton en niet-glanzend papier. Rauwe groenteres­ten, theezakjes, koffiedik en snijbloeme­n kunnen in elk type compostbak, maar gekookt voedsel, vlees en vis mogen alleen in een afgesloten, ongedierte­bestendig ontwerp.

Zo krijg je waar voor je geld.

Let op de garantiepe­riode, vooral bij houten bakken. Kijk ook naar de duurzaamhe­id van de bak, omdat die kan variëren: sommige zijn gemaakt van FSC-hout of van volledig gerecycled plastic, terwijl andere dat niet zijn.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands