Gardener's World (Netherlands)

Alans vijf favoriete gewassen

-

Stokslaboo­n ‘Cobra’

Pronkbonen leveren een grote oogst, maar ik geef de voorkeur aan de dunnere sperziebon­en omdat die malser z n. Laat ze tegen wigwams of dubbele r en bamboestok­ken groeien en vergeet niet water te geven, want het z n hongerige planten. Plant ze na sheiligen buiten, wanneer alle risico op vorst is geweken.

Ui ‘Centurion’

Ik kweek uien alt d op uit plantuitje­s – die bolletjes – en niet uit zaad. Het is veel gemakkel ker en geeft minstens zo’n grote opbrengst. Vorig jaar hadden m n uien een doorsnee van 10 cm en dat is meer dan genoeg. Ze willen graag vruchtbare grond en veel zon. Plant de uitjes net onder de grond, zodat de puntjes niet boven het oppervlak uitsteken, anders zullen merels ze uit de grond trekken.

Aardappel ‘Charlotte’

De meeste mensen stoppen geen energie in het kweken van aardappele­n, vooral als ze weinig ruimte hebben. Maar als je de kans hebt om een vroege variëteit een eigen bedje te geven – of twee of drie pootaardap­pelen in een grote bak plant – dan kun je genieten van dat magische moment waarop je je eigen piepers rooit en kookt of bakt of poft ... en smult! De variëteit ‘Charlotte’ heeft een heerl ke smaak.

Munt

Ik kweek een stuk of zes verschille­nde muntsoorte­n. Ik gebruik munt niet alt d in de keuken (hoewel het lekker is b lamsvlees uit de oven), maar geniet gewoon van de geur die vr komt als je de planten aanraakt. Om te voorkomen dat ze gaan woekeren, kweek ik ze in potten die ik langs de randen van bedden ingraaf, waarb de potranden zichtbaar bl ven.

Rabarber ‘German Wine’

Deze plant is heerl k in taarten en crumbles. Trek tot half zomer naar behoefte stengels van de plant. Verw der daarna regelmatig eventuele verlepte bladeren, zodat de planten echte blikvanger­s bl ven. Kun je deze soort niet vinden, probeer dan b voorbeeld rabarber ‘Victorial’, eveneens met rode stelen.

 ?? ?? Sperziebon­en
Aardappel ‘Charlotte’
Munt
Sperziebon­en Aardappel ‘Charlotte’ Munt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands