Gardener's World (Netherlands)

Waarom tuinieren ons kan opvrolijke­n

Of je nu een grote of kleine tuin hebt, erin bezig zijn zorgt voor ontspannin­g en helpt je je hoofd leeg te maken.

-

Rust in je hoofd

Tuiniers zeggen vaak dat hun tuin en het contact met de natuur hen geestel k gezond houdt, vooral in moeil ke t den. Onderzoek toont aan dat tuinieren in de buitenluch­t – in je eigen tuin of in een volkstuin – een van de beste manieren is om ons geestel ke en lichamel ke welz n te verbeteren. Maar waarom is dat zo?

Tuinieren vergt betrekkel k weinig mentale inspanning vergeleken met veel andere soorten werk, dus het biedt de mogel kheid tot geestel k herstel. Veel tuinklusse­n, zoals onkruid wieden, snoeien of bladeren harken, zorgen voor afleiding terw l je toch iets nuttigs doet.

Veel mensen zeggen dat ze gefascinee­rd raken door de groeiende planten en dat de schoonheid van de natuur hen meeneemt naar een andere wereld. Het haalt je volledig uit je dagel kse bezigheden, dus je gedachten kunnen afdwalen. In die zin vormen tuinen en tuinieren een soort toevluchts­oord – een ontsnappin­g aan dagel kse spanningen en zorgen – waar we nieuwe energie opdoen.

Laat zien wie je bent

Een andere reden waarom tuinieren ons een goed gevoel geeft, is dat het een creatieve bezigheid is waarmee we invulling kunnen geven aan onze identiteit. Ook al is de tuin nog zo klein, we kunnen er onze eigen geschieden­is en cultuur tot uitdrukkin­g brengen met planten die ons herinneren aan speciale plekken of personen. Daarnaast is tuinieren een optimistis­che bezigheid, want het veronderst­elt een toekomst waarin die planten, groenten en bomen gaan groeien. Die hoop wordt werkel kheid wanneer alles goed ged t en dat draagt weer b aan een sterk gevoel van voldoening en succes.

Lichamelij­ke voordelen

Tuinieren vergt vaak een flinke lichamel ke inspanning. Er is gebleken dat mensen van buiten sporten (een groene work-out) vrol ker worden dan van binnen sporten. De inspanning verhoogt de hartslag, pompt bloed naar de hersenen en verhoogt de niveaus van endorfine en serotonine – stofjes in de hersenen waardoor we ons goed gaan voelen.

Bovendien gaat het niveau van cortisol, het stresshorm­oon, omlaag wanneer we ons buiten in de natuur bevinden. Als we ons positiever en minder gespannen voelen, is het gemakkel ker om helder te denken en beslissing­en te nemen. Dus het lichamel ke aspect van tuinieren kan ons gehele welz n verbeteren.

Begin eenvoudig

Hoewel we weten dat tuinieren goed is voor onze geestel ke gezondheid, l kt het sommige mensen gewoon erg veel werk of te moeil k. Als dat voor jou geldt, bedenk dan dat is aangetoond dat ook het bezoeken van tuinen, een groen uitzicht vanuit een raam en zelfs het k ken naar een kamerplant al een positief effect kunnen hebben. Sommige gemeenten hebben een ‘samentuin’ waar je samen met anderen kunt tuinieren. Je gaat je zowel geestel k als lichamel k beter voelen. Spendeer v f minuten in de tuin of op het balkon om te k ken hoe de bollen erb staan en je ziet de rest van de dag in een ander licht.

 ?? ?? Inspannend­e tuinklusse­n stimuleren de productie van endorfine, ons natuurlijk­e gelukshorm­oon.
Inspannend­e tuinklusse­n stimuleren de productie van endorfine, ons natuurlijk­e gelukshorm­oon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands