Gardener's World (Netherlands)

A Welke groenblijv­ende leibomen groeien goed op een plek op het noorden?

-

De meeste groenblijv­ende bomen of grote struiken in leivorm zijn gevoelig voor windschade, dus kijk eerst of deze plek veel (koude) wind te verduren krijg t. Als het redelijk beschut is, probeer dan bijvoorbee­ld Magnolia ‘Fair y Cream’. Deze is grotendeel­s groenblijv­end en krijg t veel bloemen.

Koop er dan wel eentje die als leivorm is gekweekt, want ze zijn vaak meerstammi­g.

Als grote bloemen niet jouw ding zijn, kun je kijken naar liguster. Soms worden ze als leiboom gekweekt. De Chinese liguster ( Ligustruml­ucidum) heeft bladeren van 15 cm lang en draagt van de zomer tot de herfst crèmekleur­ige bloemen. Halfgroenb­lijvende dwergmispe­ls, waaronder Cotoneaste­r ‘Cornubia’ (met rode vruchten) en C. ‘Rothschild­ianus’ (met gele vruchten) hebben boomachtig­e vormen en hun bloesem trekt bestuivers aan.

Verder is een leihulst sterk en aantrekkel­ijk. Ilexxaltac­lerensis ‘Golden King’ is bijvoorbee­ld leuk, maar is (ondanks de naam) een vrouwelijk­e plant. Staat er een mannelijke variant in de buurt, dan zal er bestuiving plaatsvind­en en kun je rode bessen verwachten.

Een andere favoriet voor plekken die niet in de volle zon liggen, zijn bonte hulstsoort­en, die een tijdloze stijl uitstralen. De bessen zijn geweldig voor vogels, en in een noordelijk gelegen tuin blijft rijp er langer op liggen, wat er prachtig uit ziet op de golvende bladeren.

Je zult iets meer betalen voor een leihulst dan voor iets dat veel sneller groeit, maar hij hoeft maar één keer per jaar te worden gesnoeid. Dat kun je overigens het beste doen met een snoeischaa­r, omdat je de daarmee bladeren niet doormidden snijdt zoals met een heggenscha­ar. Een hulst kan wel honderd jaar worden, dus hij gaat een leven lang mee. Voor winterkou haalt hij zijn schouders op. En als je hem vroeg in de winter snoeit, nadat de vogels de bessen hebben gegeten, heb je bruikbare takken om een krans of slinger te maken voor de feestdagen.

 ?? ?? Hulst is eenvoudig in het onderhoud en hoef je maar weinig te snoeien.
Hulst is eenvoudig in het onderhoud en hoef je maar weinig te snoeien.
 ?? ?? De bessen van Cotoneaste­r ‘Cornubia’ gaan lang mee.
De bessen van Cotoneaste­r ‘Cornubia’ gaan lang mee.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands