Gardener's World (Netherlands)

Maak zelf potten

Bespaar geld door potten te recyclen of zelf te maken.

-

Potten van krantenpap­ier

Gebruik een houten potjesmake­r (of beker of glas) om snel en simpel potjes te maken. Knip een strook krantenpap­ier en vouw dat dubbel. Wikkel het papier rond de klos en laat het aan de onderkant uitsteken. Vouw dat naar binnen en duw de klos in de basis van de potjesmake­r zodat de bodem stevig vastzit. De dubbele laag krantenpap­ier helpt om voldoende vocht vast te houden en voorkomt dat het potje b gebruik in elkaar zakt. Zet de potjes in een hergebruik­t plastic groentebak­je.

Wc-rolletjes

De kartonnen rolletjes van wc-papier zijn vooral geschikt voor grote zaden, zoals zonnebloem­en en bonen.

Vouw ze aan de onderkant naar binnen zodat de aarde er niet uitvalt. Zet de rolletjes rechtop in hergebruik­te groentebak­jes, met wat ruimte ertussen om de lucht te laten circuleren en grauwe schimmel te voorkomen.

Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn om te worden uitgeplant, zet je de zaailingen met rolletje en al in de grond om het wortelstel­sel niet te verstoren. Het karton zal op den duur vergaan.

Persblokje­s

Dit is een potloze optie. Je moet wel eenmalig een pottenpers aanschaffe­n (vanaf ongeveer 20 euro), maar zodra je die hebt, kun je hem steeds weer gebruiken. Strooi gewoon wat potgrond in een grote bak en doe daar water b totdat de grond goed vochtig maar niet drassig is. Duw de pottenpers in de vochtige grond, til hem eruit en zet de blokjes grond in een zaaibak. In het midden van elk blokje zit een gaatje waarin je een zaadje kunt stoppen.

Geef de groeiende zaailingen water door de blokjes met water te besproeien.

Hergebruik­t plastic

Je kunt eenvoudig zaaibakken maken van voedselver­pakkingen, zoals champignon­bakjes, yoghurtpot­jes, plastic flessen en kartonnen drankpakke­n. Knip de bovenkant van pak of fles af en maak gaatjes in de bodem. Veel fruitbakje­s hebben al gaatjes in de onderkant en soms ook een deksel, waardoor ze ideale kweekbakje­s vormen.

Potjes van eierschale­n

Eierschale­n vormen grappige potjes voor zaailingen. Spoel de lege schalen uit en zet ze terug in de kartonnen eierdoos. Vul ze met potgrond en kweek er snelgroeie­nde groenten in, zoals tuinkers, pluksla en microgroen­ten.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands