Gardener's World (Netherlands)

Zo kweek je duurzame snijbloeme­n

Met deze simpele technieken krijg je snijbloeme­n die niet alleen gezond en mooi zijn, maar ook nog eens goed voor tuindieren en het milieu.

-

Kies turfvrij

Kies alt d turfvr e potgrond voor het zaaien van zaad en het vullen van bloempotte­n. Veen slaat per hectare meer koolstof op dan welk ander ecosysteem ook en we zouden deze kostbare hulpbron niet moeten gebruiken.

Tip Sommige soorten turfvr e potgrond bevatten grote deeltjes waardoor ze te doorlatend z n om zaad in te zaaien. Mix in dat geval één deel steriele tuinaarde door twee delen gezeefde turfvr e potgrond.

Snij stengels af en verzorg ze

Om je bloemen zo lang mogel k goed te houden in een vaas, moet je ze voorbereid­en: geef bloemen die je net hebt afgesneden genoeg t d om b te komen. Tip Bereid je bloemen voor door ze op een koele, donkere plek, zoals in een garage of badkamer, te zetten. Daardoor zullen ze minder transpirer­en, waardoor de stengels gel kmatiger vocht opnemen.

Denk aan bestuivers

Je eigen sn bloemen kweken kan helpen biodiversi­teitsverli­es te bestr den. Enkelvoudi­ge, open bloemen z n ideaal voor bestuivend­e insecten. Sommige bloemen staan niet lang in een vaas, dus kweek een mix van bloemsoort­en, zowel voor je vaas als voor de insecten.

Tip Maak het een prioriteit allerlei verschille­nde insecten aan te trekken. Een evenwichti­g ecosysteem helpt schade door ziekten en plagen te beperken.

Gebruik geen oase

Schik je bloemen op een duurzame manier. Verm d b voorbeeld oase, wat plastic voor eenmalig gebruik is. Met bloemkikke­rs, kenzan of bloemprikk­ers (foto), kippengaas of een nestje van takken kun je duurzaam bloemschik­ken.

Tip Zelfgekwee­kt mos wordt in de bloemister veel gebruikt en de meesten van ons hebben wel wat mos in hun gazon. Hark het er dus uit, maar niet als je een mosbestr der hebt gebruikt.

Houd de grond bedekt

Als je je bloembedde­n mulcht, helpt dat onkruid tegen te gaan en vocht in de grond vast te houden. De biodiversi­teit van de bodem wordt er ook groter door. Meer bodemleven betekent dat je gezondere planten kunt kweken.

Tip Je kunt de grond bedekken met uiteenlope­nde organische materialen: zelfgemaak­te potgrond, bladcompos­t, houtsnippe­rs, stro en verhakseld plantenmat­eriaal z n allemaal prima mulch.

Droog bloemen voor de winter

Droogbloem­en worden steeds populairde­r, maar laat je niet verleiden door de vele chemisch gebleekte, geverfde of besproeide droogbloem­en die verkr gbaar z n. Droog je seizoensbl­oemen, siergrasse­n en zaadhoofde­n uit de tuin op natuurl ke w ze en gebruik ze in een boeket.

Tip Droog je bloemen b een laag lichtnivea­u, zodat de kleuren niet vervagen. Met een föhn op de laagste stand kun je voorzichti­g stof uit droogboeke­tten blazen.

Vang regenwater op

De teelt van slechts één geïmportee­rde rozenstam kan al 7-13 liter water kosten. Zorgvuldig omgaan met water is dus een effectieve manier om op een duurzamere manier bloemen te kweken. Vang regenwater op of verzamel schoon restwater.

Tip Restwater is een van de beste manieren om het watergebru­ik in je tuin te vermindere­n. Maak een systeem om badwater over te hevelen naar een regenton of gebruik gewoon teiltjes afwaswater.

Geen snijbloeme­nvoeding

B het telen van sn bloemen worden veel chemicalië­n gebruikt, waaronder synthetisc­he sn bloemenvoe­ding, die in plastic zakjes wordt meegelever­d. Gebruik deze zakjes niet en houd je boeketten in plaats daarvan lang goed door hygiëne. Tip Houd je vazen schoon, ververs het water dagel ks en knip de uiteinden van de stengels b om bacteriegr­oei tegen te gaan. Met deze simpele stappen staan je bloemen langer goed in de vaas.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands