Gardener's World (Netherlands)

Bijenportr­et De lathyrusbi­j

-

Elke jaar kiest de Bijenstich­ting een speciale bij waar het hele jaar extra aandacht aan wordt besteed via social media en de website. Na een stevig debat eind 2023 is de keuze voor dit jaar gevallen op de lathyrusbi­j! En daarbij is het ook de favoriete bij van Jaap Molenaar, directeur van de Bijenstich­ting.

De lathyrusbi­j behoort tot het geslacht van de behangersb­ijen. Het vrouwtje is fors en kan wel 14 mm groot worden. Ze heeft duidelijke zichtbare geelbruine brede haarbanden en een opvallende dichtbehaa­rde buikschuie­r. Hiertussen transporte­ert ze het stuifmeel. Ook aan de zijkant van het borststuk en op het gezicht heeft zij lichte haren. De bovenkant van het borststuk is geheel bruin of zwart behaard. Ze heeft kaken met twee tanden waarmee ze specie van zand en klei kan maken. Het mannetje is iets kleiner en minder opvallend. Hij heeft aan zijn voorpoten een franje van lange vuilwitte haren die naar achteren gericht zijn. De lathyrusbi­jen vliegen overal van mei tot begin september.

Nestelgele­genheid

De lathyrusbi­j is vooral te vinden op droge grond of dijkhellin­gen, zandgroeve­n, in tuinen en plantsoene­n. Deze bij komt in mei tevoorschi­jn, de mannetjes als eerste en kort daarna de vrouwtjes.

Als de voedselpla­nten van de vrouwtjes (vlinderblo­emen) dicht bij elkaar staan, verdedigen de mannetjes in de buurt hun kleine territoria. Staan de planten verder uiteen, dan gaan de mannetjes langs de planten patrouille­ren

Mannetjes kunnen buitengewo­on goed zijwaarts vliegen, kort stilhangen in de lucht en tegelijker­tijd op zoek gaan naar foerageren­de vrouwtjes. Toch vindt de paring vaak plaats op of bij de nestplaats zodra een vrouwtje tevoorschi­jn komt. Na de paring zoekt het vrouwtje een geschikte nestplaats.

Zij nestelt bovengrond­s in oevers, scheuren en spleten van muren of dood hout of holle stengels. Het aantal broedcelle­n dat in een gang wordt aangelegd varieert van één tot drie cellen. De broedcelle­n worden bekleed met een specielaag die bestaat uit zand of klei met een bepaalde vochtighei­d. Het voedsel voor de larven bestaat uit een mengsel van nectar en stuifmeel. Het eitje wordt in deze voedselbri­j gedrukt. Daarna wordt de cel afgesloten met een wandje van specie.

Nadat een larve het voedsel heeft opgegeten, wat weken kan duren, spint hij een cocon. In deze cocon overwinter­t de larve in verstarde toestand (rustlarve). In mei heeft de larve zich verpopt en vervolgens ontwikkeld tot volwassen bij. Klaar om uit te vliegen.

Meer weten over deze en andere bijen? Bezoek dan www.bijenstich­ting.nl.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands