Gardener's World (Netherlands)

Versla de slak ➌ ➎ ➏ ➐

-

Het blad van je hosta’s zit vol gaten en van veel zaailingen en jonge plantjes staat alleen nog een zielig steeltje overeind. Slakken in de tuin kunnen een behoorlijk­e ravage aanrichten. Maar er zijn meerdere manieren om slakken te bestrijden – zonder slakkenkor­rels of gif!

Slakken zijn uitstekend­e opruimers van de natuur, dus veel soorten zijn eigenlijk erg nuttig in de tuin. Maar als het er erg veel zijn en ze peuzelen jouw (vaak jonge) planten op, dan is het goed om actie te ondernemen. Toch is het geen aanrader om slakkenkor­rels te gebruiken, want slakken worden gegeten door allerlei dieren. En je wilt voorkomen dat de korrels in de magen van egels en vogeltjes belanden … Maar wat kun je dan wél doen? Probeer de volgende maatregele­n (of een combinatie daarvan) eens uit:

➊ Zorg voor een gezond ecosysteem in de tuin

De beste manier om naaktslakk­en en huisjessla­kken in toom te houden, is te zorgen

voor een gezond ecosysteem in je tuin. Je moet dus zorgen voor een goede biodiversi­teit, zodat je dieren aantrekt die slakken eten. Een vijver aanleggen is misschien wel het beste. Daarmee trek je kikkers en padden aan. Met heggen, struiken en bomen lok je merels en lijsters. En ook egels houden wel van een lekker hapje escargot!

➋ Bescherm gevoelige planten tegen slakken

Slakken in de tuin laten planten die gezond en sterk zijn meestal met rust. Je kunt je energie dus het beste steken in planten die de beschermin­g écht nodig hebben, zoals zaailingen, jonge planten en slakkengev­oelige planten zoals hosta’s.

Huisjes- en naaktslakk­en bestrijden met natuurlijk­e vijanden

Slakken staan onderaan de voedselket­en en hebben dus veel natuurlijk­e vijanden.

Die hebben allemaal hun eigen voorkeuren. Zo eten sommige soorten graag de lastig te kraken huisjessla­kken (zanglijste­rs!), terwijl andere soorten goed zijn in naaktslakk­en bestrijden. Befaamde slakkenete­rs zijn onder andere loopkevers, duizendpot­en, egels, kikkers en padden, hazelworme­n, eksters en kraaien. Nodig deze dieren dus gerust uit in je tuin.

➍ Maak een bierval tegen slakken

Een andere methode is om de slakken weg te vangen. Dit kun je doen met biervallen. Hiervoor graaf je potjes in, die je vult met bier. De slakken komen hier op af, maar verdrinken dan in de alcohol. Hiermee maak je de slakken dus wel dood.

Werp in de tuin barrières op voor slakken

Planten in potten, zoals hosta’s, bescherm je het beste door kopertape tegen slakken om de pot te bevestigen.

Slakken kruipen hier niet graag overheen, want dan krijgen ze een schokje. Voor planten in de vollegrond kun je hiervoor koperen ringen gebruiken. Slakken houden verder niet van droge en scherpe oppervlakk­en. Leg om je planten dus bijvoorbee­ld puntige eierschale­n of scherpe steentjes. Ook koffiedik of koffieprut strooien om je planten kan helpen tegen slakken.

Slakken bestrijden met aaltjes

Heb je grover geschut nodig? Probeer dan eens aaltjes. Zij vormen een natuurlijk­e vijand van de slak. Ze zoeken de slakken op, dringen ze binnen en na een tijdje zullen de slakken ster ven.

Creëer een slakkenvri­je zone

Voor jonge planten kun je het beste een slakkenvri­je zone in je tuin creëren. Met slechts een vierkante meter ruimte kom je al een heel eind. Zet voor het afharden van jonge planten bijvoorbee­ld een koude bak (foto) neer op een verharde ondergrond van grind of split. Plaats verder een paar biervallen en controleer regelmatig (minstens een keer per week) onder elke pot of bak of slakken zich er schuilhoud­en. Pluk ze met de hand weg als je tegenkomt en zet ze op de composthoo­p – of op het gazon voor de vogels.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands