Gardener's World (Netherlands)

V Wat wordt bedoeld met 'juiste plant, juiste plek'?

-

A

Het mantra ‘de juiste plant op de juis te plek' is er niet voor niet s. Het draait erom dat je uit vogelt welke omst andigheden je tuin te bie - den heef t en daarbij geschikte planten kiezen. Dat klinkt eigenlijk heel simpel, maar soms word je nou eenmaal verliefd op bepaalde planten. En dan is het heel verleideli­jk om te proberen die planten tóch op de een of andere manier in jouw tuin te k weken – zelf s als je geen geschikte plek te bieden hebt.

Bespaar jezelf veel liefdesver­driet door eerst je ruimte goed te obser veren. Niet alleen is het makkelijke­r tuinie - ren wanneer planten zich in jouw tuin echt thuis voelen, het is bovendien duur zamer. Je hoef t dan namelijk minder kunst grepen uit te voeren (water, mest, beschermin­g etc.) om je planten koste wat kost in leven te houden. En je hoef t minder snel planten te ver vangen die ondanks al je goede zorgen alsnog het loodje hebben gelegd.

Dus voordat je planten koopt, zoek eerst de volgende basiszaken uit over je tuin: wat is het t y pe grond en de hoeveelhei­d licht? Wat zijn de koudste, warmste en meest beschut te plekken? En welke stukken zijn droog of juis t nat?

Deze omstandigh­eden variëren door een tuin en door het jaar heen – en dat biedt interes sante mogelijkhe­den voor het kiezen van je beplanting. Zelf s in droge schaduw kun je nog bloemen k weken, zoals Campanula, vingerhoed­skruid, elfenbloe - men ( Epimedium), maagdenpal­m ( Vinca), cyclamen en nieskruid. Voor het groen zit je goed met klimop, kardinaals­mut s ( Euonymus) en mannetjesv­arens.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands