Gardener's World (Netherlands)

V Welke planten kunnen onze soms enorm verhitte tuin overleven?

-

A

Dat is lastig te zeggen, want in ons huidige klimaat levert het ene jaar een langdurig zinderend hete en droge zomer op, terwijl het jaar daarop – zoals nu – kletsnat en grijs is. Maar planten zorgen hoe dan ook voor meer verkoeling in je tuin dan tegels, dus zorg voor zoveel mogelijk beplanting en zo min mogelijk bestrating, dat scheelt hitte.

Kijk in de eerste plaats naar planten die van nature aangepast zijn aan droogte. Denk aan bladeren met een zilveren of grijze kleur om zonlicht te reflectere­n, kleine blaadjes, een wasachtige bedekking of kleine haartjes om lucht als een isolatieba­rrière vast te houden. Of planten die laag of bodembedek­kend groeien, of die in de zomer in rust zijn (zoals voorjaarsb­ollen en helleborus­sen) want zij ontlopen ook de ergste hitte van de zon.

Door veel organisch materiaal (zoals compost) aan je grond toe te voegen, verbeter je bovendien het vermogen van de bodem om vocht vast te houden. Jaarlijks mulchen met een laag organisch materiaal

(tot een dikte van ongeveer 8 à 10 cm) helpt ook. En zorg ervoor dat alles wat je nieuw aanplant in de tuin regelmatig water krijgt tijdens droge perioden, zodat de nog niet gevestigde planten niet uitdrogen. Doe dit vooral in de vroege ochtend.

Als je op zware grond zit die in de winter drassig wordt, plant dan op heuveltjes of in verhoogde bedden. Je kunt ook lavameel, grit, grind of compost door de grond werken om de afwatering te verbeteren. Mediterran­e planten kunnen goed tegen zomerdroog­te, maar houden niet van nattigheid in de winter.

Veel van deze zuidelijke soorten produceren heerlijk geurende oliën, met name lavendel, salie en tijm. Probeer ook wat inheemse planten, zoals gele kamille, wilde marjolein, en sedumsoort­en. Overweeg ook de late zomerbloei­er Perovskia atriplicif­olia met zilveracht­ig blad en lavendelac­htige bloemen, elegante grassen zoals Stipa gigantea of voorjaarsb­loeiende euphorbia’s zoals Euphorbia rigida. Mocht je op zoek zijn naar inspiratie voor droogtebes­tendige planten, dan kan ik kwekerij Bastin in het Limburgse Hulsberg van harte aanbevelen. Zij hebben een ongekende hoeveelhei­d mediterran­e planten die geschikt zijn om de droogte aan te kunnen. In de zomer lijkt het hier – mede dankzij enorme hoeveelhed­en lavendel, net een stukje Frankrijk.

 ?? ?? De kleine bladhaartj­es van Stachysbyz­antina isoleren het tegen droge hitte, dus hij is minder vatbaar voor schimmels.
De kleine bladhaartj­es van Stachysbyz­antina isoleren het tegen droge hitte, dus hij is minder vatbaar voor schimmels.
 ?? ?? Stipagigan­tea kan veel droogte hebben als hij eenmaal gevestigd is.
Stipagigan­tea kan veel droogte hebben als hij eenmaal gevestigd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands