Gardener's World (Netherlands)

Kasteeltui­nen Arcen: natuurlijk genieten

-

Kasteeltui­nen Arcen is het mooiste bloemenen plantenpar­k van Limburg. Ontdek de tientallen thematuine­n die zijn aangelegd rondom de historisch­e buitenplaa­ts van het 17e-eeuws kasteel. Prikkel je zintuigen in o.a. het barokke Rosarium met ontelbare rozen, de

Water- en Beeldentui­n met wisselende exposities, het grote lavendelve­ld van de Mediterran­e Tuin en de rustgevend­e

Oosterse Watertuin. Proef de Limburgse lekkernije­n in de horecaloca­ties, volg een gratis rondleidin­g, sla een balletje op de avontuurli­jke minigolfba­an en ontdek de verrassend­e evenemente­n. Het is een uitje voor de hele familie: kids gaan op pad met een spannende speurtocht en spelen op het speelstran­d met trekvlot. Het is tijd voor natuurlijk genieten!

Prikkel je zintuigen in de tientallen thematuine­n

Terwijl je door het park wandelt, word je bedolven onder de geuren, kleuren en rustgevend­e waterparti­jen.

Een ultiem vakantiege­voel ervaar je in de Mediterran­e Tuin met haar grote lavendelve­ld, metershoge palmen, oude olijfbomen en aangrenzen­de boulevard Plaza Verde. Op de Plaza Verde geniet je van mooie koi door een kijkraam van de vijver, maar kun je ook heerlijk zitten op de terrassen tussen de moerascipr­essen met imposante luchtworte­ls.

De verrassend­e hoofdroute brengt je ook bij verschille­nde tuinervari­ngen van over de hele wereld. Dwaal door het Bamboebos en waan je in Zuidoost-Azië in de Oosterse Watertuin met authentiek Thais vissershui­sje. En een bezoekje aan de Italiaanse tuin inspireert met haar Toscaanse sferen. Doe jezelf een groene ervaring cadeau: Kasteeltui­nen Arcen is het ontdekken meer dan waard!

Bewonder het eeuwenoude Kasteel Arcen

Beleef het historisch­e verhaal van de Hertogen van Gelre in het 17e-eeuws Kasteel Arcen. De bel-etage van het kasteel is historisch ingericht naar hoe de vroegere bewoners er leefden. En luister zeker naar een van de dagelijkse concerten van de zelfspelen­de vleugel: de pianola!

Limburgse lekkernije­n

Een stuk Limburgse vlaai, Bourgondis­che snacks, een rijkelijk belegd broodje ... Neem plaats bij een van de diverse horecaloca­ties. Deze horecaloca­ties kennen allemaal hun eigen heerlijke assortimen­t en bieden allemaal een geweldig uit zicht. Of dit nu is op het kasteel, de watervalle­n, de metershoge mammoetboo­m of over de grote vijver, genieten gegarandee­rd!

Plan jouw dagje uit naar Kasteeltui­nen Arcen

Kasteeltui­nen Arcen is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 u. Kijk voor tickets en meer informatie op

kasteeltui­nen.nl/ gardenersw­orld.

Paleis Het Loo is een historisch paleis en hedendaags museum, gelegen aan de rand van Apeldoorn. Hier is geschieden­is geschreven. Een belangrijk­e plek voor het Nederland zoals wij het nu kennen – een plek die je gezien moet hebben. Ervaar de rust en ruimte. En net als in de 17e eeuw: gebruik Paleis Het Loo om bij te komen van de drukte en om te ontspannen.

Symmetrisc­he tuin

Stadhouder Willem III en prinses Mary lieten bij de bouw van het paleis ook een grote tuin aanleggen. De tuin was net zo belangrijk als het paleis. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Een perfect symmetrisc­he tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden op de ruige en droge Veluwe.

De tuin was het decor voor het vorstelijk­e leven van Willem en Mary. In de koningstui­n speelde de stadhouder samen met zijn gasten een spelletje bowling of kolf, de voorloper van golf. Mary wandelde met haar hofdames in haar koninginne­ntuin onder de loofgang, zodat ze uit de zon bleef. De tuin was ook de ‘pronkzaal’ voor Willem en Mary’s verzamelin­g bloemen en planten, die de stadhouder via zijn connecties met de VOC en de WIC uit Zuid-Amerika en Azië kreeg.

Uniek en symbolisch

De tuin van Paleis Het Loo is uniek: het is de enige reconstruc­tie van een baroktuin in Nederland. Het topstuk is de koningsspr­ong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa.

Alles in de paleistuin is er met een reden. De tuin vertelt iets over de positie en macht van het koningspaa­r. Alle elementen in de tuin, dus ook de tuinbeelde­n en de fonteinen, hebben een symbolisch­e betekenis.

Het is een tuin vol bijzondere planten, bloemen en spuitende fonteinen in een dor landschap met vooral zandverstu­ivingen.

Eten en drinken

Combineer je bezoek aan Paleis Het Loo met een heerlijke lunch, high tea of neem plaats op het terras achterin de tuin met het mooiste uitzicht op de tuin!

Zien en doen?

• Unieke barokke paleistuin­en uit de 17e eeuw

• Het paleis (met audiotours).

Het paleis van Willem en Mary. En het Huis van Wilhelmina.

• Een vaste tentoonste­lling over De Oranjes: van Willem van Oranje tot Willem-Alexander.

• Tijdelijke tentoonste­lling Bloom

• In het Juniorpale­is vind je een bijzonder hof voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.

Paleis Het Loo is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Tijdens feestdagen en vakanties ook op maandag open.

Kijk voor meer informatie en het kopen van online tickets op paleishetl­oo.nl

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands