Gardener's World (Netherlands)

De Vijvertuin­en van Ada Hofman

-

In Loozen (Ov.), op een oppervlakt­e van zo’n twee hectare, liggen rondom drie grote natuurvijv­ers ruim dertig kleine tuinen met daarin zo’n vijftig grote en kleine vijvers.

Of je nu een natuurlief­hebber, een fotograaf, een avonturier of gewoon iemand bent die wil ontsnappen aan de dagelijkse sleur, in de Vijvertuin­en vind je wat je zoekt. Ontdek de geheime hoekjes, bewonder de weelderige waterlelie­s en geniet van de rust en sereniteit die de omgeving uitstraalt.

Dwaal langs de vele kronkelend­e paadjes, terwijl de waterlelie­s hun charme verspreide­n over de serene vijvers, af en toe onderbroke­n door een optreden van het bekende kikkerkwaa­kkoor.

Laat de drukte van het dagelijks leven even achter je, laat je vertragen door de slakken en ga volledig op in het moment.

Ontstaan

Deze schitteren­de 2,25 hectare omvattende vijvertuin is in 1987 aangelegd door Ada Hofman, de auteur van HetAdaHofm­an Vijverboek en KikkersenV­ijvers.

Een oude boerderij met schuren en weiland werd omgetoverd tot een zowel nationaal als internatio­naal bekend tuinparadi­js voor mens en dier met een bijzondere ambiance. Op 1 mei 1988 werd de tuin opengestel­d voor bezoekers.

Helder water

Ada Hofman streefde naar natuurlijk helder en gezond water in de vijvers, zonder het gebruik van chemische middelen of filters. Haar visie komt tot uiting in de heldere vijvers van de Vijvertuin­en, waarin zuurstofpl­anten een cruciale rol spelen. Potamogeto­nlucens, ook bekend als ‘glanzend fonteinkru­id’, wordt door haar beschouwd als de beste zuurstofpl­ant voor de vijver.

Een voorlichti­ngsfilm die uitgebreid­e informatie geeft over alle aspecten met betrekking tot de vijver is doorlopend te bekijken.

Idyllisch oord

Er is veel te zien: levendige vijvers, kabbelende beekjes, watervalle­n, beelden, en in de tuin staan vele verschille­nde soorten vaste planten, heesters en bijzondere bomen.

Uniek is de daktuin met vijver. Op het dak van de privéwonin­g op drie meter hoogte is een daktuin aangelegd van 600 m2 met daarin een vijver met 35.000 liter water. Vanaf de daktuin heeft de bezoeker een schitteren­d uitzicht over de Vijvertuin­en.

De vijvers en de tuin herbergen een rijke verscheide­nheid aan dieren en insecten, waaronder kikkers, verschille­nde soorten vissen, salamander­s en libellen. Elke tuin biedt zitjes waar bezoekers heerlijk kunnen genieten van de geuren, kleuren en geluiden van de flora en fauna. Kortom een ideale bestemming voor rust, ontspannin­g en inspiratie.

Entree en openingsti­jden

De Vijvertuin­en van Ada Hofman Westeindig­erdijk 3

7778 HG Loozen

De Vijvertuin­en zijn geopend van 1 mei t/m 29 september, van 12.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. Op feestdagen die op een maandag vallen zijn de tuinen wel geopend.

Entreeprij­s: € 9,00 (volwassene­n), € 4,75 (kinderen tussen 4-12 jaar) en gratis voor kinderen jonger dan 4 jaar.

Een jaarkaart is ook beschikbaa­r voor € 25,- per persoon. devijvertu­inenvanada­hofman.nl

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands