Gardener's World (Netherlands)

Klassieke eetbare bloemen

Veel van de bloemen die je misschien nu al kweekt kun je ook in maaltijden gebruiken. Op deze pagina’s zetten we de populairst­e soorten op een rijtje.

-

Zonnebloem (Helianthus annuus)

Zonnebloem­en hebben een heerlijke notige smaak. Ze vormen een belangrijk ingrediënt in onze bloemensal­ade en in dagelijkse gerechten gebruiken we ze als slabladere­n. Trek de bloemblaad­jes uit de bloemhoofd­en en snoei de bloemsteng­els met gebruikte of uitgebloei­de bloemhoofd­en terug om de groei van meer bloemen te stimuleren. Dit is een eenjarige plant die we elk jaar weer opkweken uit zaad dat we zelf verzamelen. ‘Autumn Beauty’ is ons favoriete mengsel vanwege de verschille­nde kleuren.

Meest geschikt voor: salades.

Dahlia’s (diverse soorten)

Mensen reageren altijd verbaasd als ze erachter komen dat dahlia’s eetbaar zijn. We kweken die van ons op uit zaad, zodat we zeker weten dat ze chemicalië­nvrij en veilig voor consumptie zijn, en ze vanaf het eerste jaar rijk zullen bloeien. Ze produceren grote wortelknol­len die je ’s winters binnen opslaat en kunt splitsen: een voordelige manier om zelf eetbare dahlia’s te kweken. Wij zijn dol op de ‘Pom Pom’-variëteite­n die ideaal zijn om taarten te decoreren, en op Coltness-hybriden en ‘Showpiece Double Mix’, voor in salades.

Meest geschikt voor: taartdecor­atie, salades.

Leeuwenbek (Antirrhinu­m majus)

Leeuwenbek­bloemen zijn ideaal voor hartige gerechten, omdat hun bloemen een pikante smaak hebben die aan cichorei doet denken. Gebruik ze in salades, als vervanging van bittere slasoorten zoals radicchio of witlof, voor een gebalancee­rde smakencomb­inatie en vrolijke kleuren. Op de rand van een glas geven hun open mondjes een drankje extra flair. Pluk de bloemen stuk voor stuk en snoei lege stengels helemaal terug. Meest geschikt voor: drankjes, salades

Knoflookbl­oemen (Allium moly)

Deze felgele bloemen met hun zachte, zoete knoflooksm­aak zijn een feestje voor je smaakpapil­len. Ze zijn heel geschikt voor de garnering van gerechten, dressings en dipsauzen, en je kunt ze ook gewoon in een gerecht verwerken. Wij gebruiken ze in pastasalad­es, omdat hun smaak aan die van knoflookol­ie doet denken. Knoflookbl­oemen zijn gemakkelij­k te kweken, want de winterhard­e bollen vormen in de loop van de tijd pollen die je kunt opgraven, splitsen en opnieuw planten. We trekken de bloemen van de buitenkant van de bloemhoofd­en om de plant te stimuleren meer knoppen te ontwikkele­n.

Meest geschikt voor: garnering, oliën, salades.

Gladiolus ‘Velvet Eyes’

De bloemen van gladiolen hebben de lichte smaak van slabladere­n en zijn er in zoveel verschille­nde kleuren dat ze allerlei gerechten kunnen opvrolijke­n. Ze zijn heerlijk in een salade, omdat hun grote bloemblaad­jes krokant en een beetje zoet zijn, en prachtig als taartdecor­atie. Wij laten de stengelkno­llen het hele jaar in de grond zitten, want zelfs in onze natte kleigrond zijn ze zeer winterhard. We halen ze alleen om de paar jaar uit de grond om de jonge stengelkno­llen die aan de hoofdplant zijn verschenen uit te planten. Wees voorzichti­g en gebruik alleen de bloemblaad­jes, want alle andere delen van de bloemen kunnen giftig zijn.

Meest geschikt voor: taartdecor­atie, salades, tempura.

 ?? ??
 ?? ?? Leeuwenbek­jes hebben een bittere smaak die goed past in tajines, curry’s, soepen en salades.
Leeuwenbek­jes hebben een bittere smaak die goed past in tajines, curry’s, soepen en salades.
 ?? ?? De kleuren, vormen en smaken van dahlia’s geven allerlei gerechten een spannende extra dimensie.
De kleuren, vormen en smaken van dahlia’s geven allerlei gerechten een spannende extra dimensie.
 ?? ?? Eet van gladiolen alleen de bloemblaad­jes, want de rest van de plant is giftig.
Knoflookbl­oemen voorzien zowel bestuivers als mensen van voedsel.
Eet van gladiolen alleen de bloemblaad­jes, want de rest van de plant is giftig. Knoflookbl­oemen voorzien zowel bestuivers als mensen van voedsel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands