Gardener's World (Netherlands)

Gouden regels

Smul veilig van je zelfgekwee­kte bloemen. Met deze tips weet je zeker dat ze eetbaar zijn.

-

Als je zelf eetbare bloemen wilt kweken, moet je altijd zaad of planten van biologisch­e kwekers gebruiken om zeker te weten dat ze vrij zijn van niet-eetbare chemicalië­n. Planten of bloemen die je bij een tuincentru­m, supermarkt of bloemist koopt, kunnen chemicalië­n bevatten om ze er weelderig uit te laten zien en lang mee te laten gaan. Die moet je dus mijden, omdat je nooit zeker weet of ze veilig voor menselijke consumptie zijn.

We gebruiken de meeste eetbare bloemen rauw, want door koken vermindert niet alleen de smaak, maar zullen de meeste bloemen in een onherkenba­re smurrie veranderen. Spoel ze voor gebruik voorzichti­g af met kraanwater en maak ze droog met keukenpapi­er. Wij plukken de bloemen ’s morgens vroeg, het liefst bij droog weer, want dan is hun smaak optimaal en de oogsttempe­ratuur ideaal. Eetbare bloemen verwelken namelijk snel bij warm weer. Bewaar ze na het plukken op een koele plek, bijvoorbeel­d in een doos in de koelkast.

Eetbare bloemen kunnen een allergisch­e reactie teweegbren­gen, vooral bij mensen die ook allergisch zijn voor ander voedsel. Bloemen zijn vaak rijk aan stuifmeel, waarvoor mensen met hooikoorts overgevoel­ig zijn. Het helpt als je alleen de bloemblaad­jes eet en de stamper en meeldraden verwijdert, maar probeer altijd eerst een kleine hoeveelhei­d. Houd in de gaten

Gladiolen, klaverzuri­ng en leeuwenbek staan prachtig in een salade.

hoe mensen erop reageren, vooral als ze allergieën hebben of nog nooit eerder eetbare bloemen hebben gegeten. Eet uitsluiten­d bloemen waarvan je honderd procent zeker bent dat ze eetbaar zijn.

Er bestaan zeer gevaarlijke en giftige bloemen, dus neem geen enkel risico. Veelvoorko­mende planten als vingerhoed­skruid, lathyrus, ridderspoo­r, wilde hyacint, lelie, klaproos en clematis zijn bijvoorbeel­d prachtig in de tuin, maar niet geschikt voor consumptie.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands