Gardener's World (Netherlands)

Inheemse held stelt zich voor

Met inheemse planten help je de biodiversi­teit enorm. Ze zijn prachtig, maar helaas niet zo bekend. Elke maand stelt een inheemse plant zich aan je voor, in de hoop een plekje in jouw tuin te krijgen. Ze zullen je niet teleurstel­len!

-

Bieslook Alliumscho­enoprasum

Sieruien (alliums) zijn er in diverse soorten en deze vaak kleurrijke cultivars worden veel verkocht voor in tuinen. In Nederland zijn ook diverse soorten alliums in het wild te vinden, waarvan bieslook en daslook ( Alliumursi­num) de bekendste zijn. Ik, bieslook, ben een meerjarige plant uit de narcisfami­lie ( Amaryllida­ceae), voorheen ook apart onderschei­den als plant uit de lookfamili­e ( Alliaceae). Wereldwijd bestaat de narcisfami­lie uit bijna 700 botanische (wilde) soorten. In Nederland ben ik oorspronke­lijk vrij zeldzaam, maar door cultiverin­g als sierplant (sierui) overal verwilderd en ingeburger­d. Wilde soortgenot­en in Nederland zijn kraailook ( Alliumvine­ale) en het zeldzame slangenloo­k ( Alliumscor­odoprasum).

Het aantal alliumcult­ivars is groot en in tuinen en parken wereldwijd terug te vinden. Vooral de hoge en zeer grootbloem­ige sieruien op stevige stelen zijn populair, net als de intense bloemkleur­en. Sieruien zijn ook geschikt om als snijbloem te gebruiken.

Ik ben een bolgewas, wat betekent dat ik een ruststadiu­m heb, in de vorm van een bol (ui) met een wortelstel­sel. Mijn bol is eigenlijk een verkorte stengel met daaraan de bladeren die glanzend en heldergroe­n van kleur zijn. Ik word zo’n 20-40 cm hoog en mijn bladeren zijn sprietof priemvormi­g, rond en hol. Daardoor lijkt een niet-bloeiende plant wel wat op een graspol.

Mijn bloeiwijze bestaat uit een ronde, rechtopsta­ande steel met daarop de zestallige kleurrijke bloemen, die samen een soort bolvormig scherm vormen. Ik kan in de wintermaan­den erg nat staan en in de zomer juist vrij droog.

In de moestuin ben ik ook op mijn plek: mijn bladeren kun je gebruiken om gerechten te voorzien van de smaak van ui en ook mijn bloem is eetbaar.

Ook ben ik een aantrekkel­ijke bijenplant vanwege mijn nectar en stuifmeel. Ik word bezocht en bestoven door zandbijen, maskerbije­n, diverse soorten hommels, maar ook door (zweef )vliegen, kevers en dag- en nachtvlind­ers. In tuinen ben ik bijvoorbee­ld goed te combineren met veldsalie, geelgroene vrouwenman­tel, hemelsleut­el, prachtanje­r en wilde akelei.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands