iCreate (Netherlands)

Aurora HDR 2017

Toveren met belichting.

-

Belichting is een van de moeilijkst­e en belangrijk­ste onderdelen van fotografie. Bevat je foto zowel lichte als donkere delen, dan is de kans groot dat een van de twee delen details verliest. Of het donker is te donker, of het licht is te licht. Om je een beetje te helpen, hebben camera’s zoals die van de iPhone een HDR-functie. Hierbij worden twee (soms ook meer) foto’s gecombinee­rd, waarbij de ene zich richt op de lichte delen en de andere op de donkere. Dit helpt bij veel kiekjes, maar de resultaten komen absoluut niet in de buurt van het profession­ele materiaal. En niet bij het vakmanscha­p van fotografen – die schilderen met licht.

Aurora HDR is een zeer compleet programma dat zich volledig richt op HDR-fotografie. Er zitten meer dan honderd gereedscha­ppen en functies in, om met bijvoorbee­ld lagen, maskers en noisereduc­tie de optimaalst­e HDR-foto’s te creëren. Dit is zowel het voor- als nadeel van Aurora. Voor honderd euro krijg je een profession­eel programma, met dito moeilijkhe­idsgraad. Met een beetje spelen kom je een heel eind, maar voor resultaten zoals onderstaan­d zul je de nodige uurtjes oefentijd moeten opofferen.

De Foto’s- extensie van Aurora is perfect: eigenlijk wordt het hele programma in Foto’s geopend. Je hebt dus alle opties en precies dezelfde knopjes tot je beschikkin­g. Dit maakt Aurora ook wel zwaar voor je Mac – die moet wel wat processork­racht hebben om de krachtige bewerkinge­n door te voeren. Maar heb je die en investeer je in je Aurora-skills, dan heb je een zeer compleet kleuren lichtbewer­kingsprogr­amma.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands