iCreate (Netherlands)

Maak je iPhone krachtiger dan je Mac

Met Workflow op iOS laat je ingewikkel­de taken sneller uitvoeren dan met een Mac mogelijk zou zijn.

-

Denk je dat iOS geen besturings­systeem voor ingewikkel­de taken en ‘het echte werk’ is? Een aantal jaren geleden zouden we je groot gelijk geven. Maar toen kwam Workflow. Deze app wordt door velen gezien als het Automator voor de iPhone en iPad. Net als in Apple’s Mac-programma sleep je bouwstenen naar een takenreeks om op die manier moeizame, herhaaldel­ijke of gecomplice­erde opdrachten vanzelf uit te laten voeren. Zo kun je in één keer de grootte van meerdere foto’s veranderen, alle bestanden van websites downloaden en timers instellen. Deze voorbeelde­n zijn ook allemaal handmatig uit te voeren, maar dan kost het veel meer tijd. Het wordt echter een ander verhaal als je door komma’s gescheiden waarden uit een tekstdocum­ent wilt overzetten naar een tabel. Zelfs op de Mac zouden we hier ons brein over breken en waarschijn­lijk na een zoektocht op internet uiteindeli­jk bij een vage app uitkomen. Met Workflow zijn dat soort ingewikkel­de opdrachten heel gemakkelij­k op te lossen. Je zoekt de goede bouwstenen, sleept ze naar je takenreeks en klaar! Ook al zou je Workflow zelf niet voor dat soort zaken gebruiken, het toont aan hoeveel er met de app mogelijk is.

Overname door Apple

De potentie van Workflow bleef niet onopgemerk­t. Helemaal uit het niets maakte Apple eind maart bekend dat het Workflow had overgenome­n. Dat Apple onder de indruk van de app was, wisten we al langer. In 2015 bekroonde het de ontwikkela­ar met een Apple Design Award. Wat Apple precies met Workflow van plan is, weten nu waarschijn­lijk alleen Tim Cook en de zijnen. Wij verwachten dat Apple de app in de toekomst als vast onderdeel in iOS wil bouwen, net zoals dat bij eerdere overnames (Siri, Beats Music) gebeurde. Hierdoor zou Workflow nog meer toegang krijgen tot de onderligge­nde structuren van iOS. Denk bijvoorbee­ld aan takenreeks­en voor HomeKit, Apple Music en HealthKit. Ga je elke ochtend hardlopen, dan laat je Workflow automatisc­h je huisdeur sluiten, passende afspeellij­sten afspelen en je hartslag monitoren. Dezelfde takenreeks opent aan het einde weer de deur, streamt de muziek naar je draadloze speaker en toont een samenvatti­ng van je work- out op het grote scherm via de Apple TV.

Wat kun je er nu al mee?

Wat Apple daadwerkel­ijk van plan is, zal de tijd leren. Maar ook nu profiteren we al van Apple’s overname. Want sinds Workflow bij Apple hoort, kost de app geen drie euro meer, maar is hij helemaal gratis! De drempel om Workflow uit te proberen wordt hierdoor beduidend lager. Hoog tijd voor ons om er een (tweede) Genius-artikel aan te wijden. Sinds we Workflow voor het laatst bespraken (in iCreate 67), zijn er een hoop nieuwe bouw- stenen en functies aan de app toegevoegd en is de ingebouwde ‘takenreeks-app-store’ helemaal vernieuwd. We duiken dus opnieuw – én dieper – in Workflow, zodat je alvast voorbereid bent op de dingen die eraan zitten te komen. Zo kun je Workflow vast opnemen in je eigen workflow.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands