iCreate (Netherlands)

Beperkinge­n bevorderen je creativite­it

-

Om te achterhale­n hoe populair pixel-art tegenwoord­ig is, hoef je maar naar de games te kijken die we in deze rubriek in de afgelopen iCreates hebben getest. Er gaat geen week voorbij waarin er niet een geweldige game in 8- of 16-bit optiek uitkomt. Vroeger was het bittere noodzaak om grafiekjes te maken die slechts uit 64 gekleurde blokken bestaan, maar vandaag de dag is het een bewuste stijlkeuze. Want pixelart is niet alleen lekker retro – de beperkinge­n maken de artiesten vaak nog creatiever.

Helaas zijn er maar bar weinig programma’s of apps die alleen voor het maken van pixelgrafi­ekjes bedoeld zijn. Uiteraard kan het met Photoshop, maar dat is alsof je met een kanon op een mug schiet. De app Pixure voor iPad (en iPhone) is een veel elegantere manier om pixel-art te ontwerpen. Eerst bepaal je de grootte van je canvas, in pixelafmet­ingen. Vervolgens kies je uit talloze gereedscha­ppen die handig zijn voor het ontwerpen met weinig pixels. Zo maak je bijvoorbee­ld perfecte cirkels zonder raar uitstekend­e beeldpunte­n. Of je laat een foto naar pixels convertere­n om die vervolgens te bewerken. Leuk! En voor het geval dat je je kunstwerke­n later toch nog met Photoshop wilt finetunen, biedt Pixure integratie met Adobe’s Creative Cloud.

Naast al die nuttige functies voor het maken van pixel-art biedt Pixure nog een echte innovatie voor iOS-apps in het algemeen. De ontwikkela­ar heeft namelijk PanelKit bedacht. Op de iPad kun je met behulp daarvan menu’s verslepen om deze als losse vensters op het scherm te tonen. In een grafische app als Pixure werkt dat uitstekend, omdat je zowel de menu’s als je afbeelding tegelijk op het scherm ziet. Iedereen die pixel-art wil maken, zal met Pixure heel blij zijn. (Sven Lamers)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands