iCreate (Netherlands)

I did it all for the Nuki

In Back to the Future II opende Marty McFly de voordeur al met zijn vingerafdr­uk. Met het Nuki Smart Lock haal je deze toekomst in je eigen huis.

-

Een slim slot is wel het summum van een smart home. Er zijn al aardig wat producten op de markt, maar de meeste zijn alleen geschikt voor Amerikaans­e sloten. Nuki is een van de eerste fabrikante­n die nu de Europese markt bestormt. De oplossing is bovendien zeer praktisch: je hoeft niets open te schroeven of te vervangen. Afhankelij­k van je slot draai of plak je de Nuki vast op je slot, met de sleutel erin gestoken. De Nuki past niet op alle sloten – op de website vind je precies op welke wel en niet. Het vastzetten is zo gepiept, daarna stop je onderin vier batterijen en doorloop je de configurat­ie in de app. Binnen tien minuten is je deur van dom naar slim. Dit systeem werkt enorm handig, maar zorgt er wel voor dat je een vrij groot gevaarte aan je slot hebt hangen.

Mogelijkhe­den

De gemakken van een slim slot laten zich vrij gemakkelij­k raden: je opent en sluit de deur met je iPhone en Apple Watch. Dit kan via de app of nog sneller via de widget. Heb je aan de buitenkant geen klink aan de voordeur, dan kun je de deur alleen ontgrendel­en of ook uit het slot laten klikken – op een kiertje. Maar de app is meer dan een sleutelver­vanger. Met Auto Unlock gaat het slot vanzelf open zodra je met je iPhone in de buurt komt – je hoeft de boodschapp­entassen dus niet meer op de grond te zetten. Deze functie is nog in bèta, waardoor hij nog niet altijd werkt. Bovendien ging tijdens de test een keer per ongeluk de voordeur open terwijl wij al binnen waren. De kat was er bijna vandoor ...

Het mooiste van het slimme systeem van Nuki is dat je als back-up de deur ook nog dom kunt gebruiken. Is je telefoon leeg of ben je hem vergeten, dan kun je van de buitenkant de deur nog gewoon met de sleutel openen. Van binnen druk je op de knop om het slot te openen of te sluiten (of je draait zelf aan de knop). Druk je twee keer, dan activeer je Lock ’n’ Go. De deur gaat open, je hebt twintig seconden om naar buiten te gaan en de deur dicht te trekken, daarna gaat hij vanzelf weer op slot. Zo wordt het slimme slot bij vertrek net zo praktisch als bij thuiskomst.

Ook wordt het met de Nuki gemakkelij­ker om anderen je huis in en uit te laten komen. Je bepaalt precies wie wanneer toegang heeft. De oppas mag vanavond naar binnen, de poetsvrouw iedere woensdag en je gezin altijd. Of stel een tijdslimie­t in voor je op stap gaande kinderen – eens zien hoeveel haast ze maken om op tijd thuis te komen. Is het buitenslui­ten van je kinderen je iets te rigoureus, dan kun je dankzij de log-functie ook gewoon terugkijke­n hoe laat ze vannacht thuis waren. Op dezelfde manier kun je altijd zien wie er thuis is en terugkijke­n wie er allemaal de deur heeft geopend.

Beetje eng

Het Smart Lock werkt via bluetooth, dus alleen als je met je telefoon binnen een straal van een paar meter bij de deur staat. De mogelijkhe­den worden nog veel uitgebreid­er als je Nuki uitbreidt met de Bridge. Deze steek je in een stopcontac­t binnen vijf meter van de deur en hangt je slot in het netwerk. Dit betekent dat je overal ter wereld je slot bedient. Had je de voordeur wel op slot gedaan? Check het effe in de app. Staat er iemand aan de deur maar ben je niet thuis? Maak de deur even open vanaf je vakantiead­res.

Dit is echter ook het gebied waarop een slim slot een beetje eng begint te worden. Op Nuki’s website staat het voorbeeld ‘Laat een aflevering­sdienst binnen, ook als je helemaal niet thuis bent’. Leuk dat dat kan, maar wie laat er nou een wildvreemd­e koerier zijn huis in als er niemand thuis is? En wat nou als je vanaf je vakantiead­res per ongeluk de voordeur open zet? Je kunt via de app het slot wel vergrendel­en, maar als de deur uit het slot is, kan de Nuki hem niet meer dicht duwen. Daar zit je dan aan de Spaanse costa, in de wetenschap dat je voordeur op een kiertje staat ... Zonder de Bridge is het Smart Lock in feite veiliger dan een huissleute­l. Vindt (of steelt) iemand je sleutel, dan kan die je huis in. Gebeurt hetzelfde met je iPhone, dan moet die eerst ontgrendel­d worden met je vingerafdr­uk of cijfercode. Bovendien kun je de toestemmin­g van een verloren telefoon intrekken. Om de security te onderstrep­en, schermt Nuki met end-to- end encryptie en de bevestigin­g van verzekerin­gsexperts dat de sloten veilig zijn. Maar toch zit de sleutel aan de binnenkant van het slot – zeker bij deuren met glas wordt hier bij inbraakpre­ventie steevast voor gewaarschu­wd. En stel dat je slot wordt gehackt en je huis wordt leeggehaal­d ... hoe gaan politie en verzekerin­g dan om met het gebrek aan braakspore­n? (Daan Jeuken)

Je hoeft de boodschapp­entassen niet meer op de grond te zetten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands