iCreate (Netherlands)

GarageBand

Maak een vliegende start door van bestaande nummers MIDIbestan­den te importeren. Hier kun je vervolgens alle kanten mee uit.

-

Importeer en bewerk MIDI-bestanden

Voor mensen die geen instrument bespelen, is GarageBand vooral handig omdat je loops en stukjes vooraf opgenomen audio in projecten kunt gebruiken. Er is een grote bibliothee­k met Apple-loops, in audio- en MIDI-formaten. Die kun je naar je project slepen om snel tracks op te bouwen. Het mooie is dat je op dezelfde manier ook externe audio- en MIDI-bestanden kunt importeren.

MIDI- bestanden zijn interessan­t voor zowel passieve als actieve muzikanten. Zulke bestanden bieden vaak complete arrangemen­ten van bekende nummers. Elk instrument heeft zijn eigen spoor en al deze sporen kun je in GarageBand vrijelijk bewerken. Speel je gitaar, dan schakel je bijvoorbee­ld alleen het gitaarspoo­r uit en voel je je een waar onderdeel van de band. Of speel je in een band, dan geeft zo’n MIDI- bestand een duidelijk beeld van welk instrument wat precies speelt. En wil je een beetje valsspelen, dan laat je bij je live- optreden een MIDI- file meelopen om de ontbrekend­e delen op te vullen.

MIDI-bestanden zijn op internet ruimschoot­s voorhanden. Een beetje googelen levert veel gratis resultaten, voor de betere MIDI-files moet je soms een paar euro neertellen. Maar dan heb je ook wat. In deze workshop laten we eerst zien hoe je audio-files in GarageBand importeert, daarna gaan we dieper in op het fenomeen MIDI.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands