iCreate (Netherlands)

Lima Ultra

-

D at een succesvoll­e Kickstarte­r-campagne uiteindeli­jk leidt tot een concreet product, gebeurt zeker niet altijd. Dat een succesvol Kickstarte­r-product later nog een opvolger krijgt – onder eigen beheer, zonder crowdfundi­ng-centen – is nog zeldzamer. Dan weet je vrijwel zeker dat de makers niet alleen weten waar ze mee bezig zijn, maar dat ze daadwerkel­ijk een gewilde gadget hebben bedacht en gemaakt. Dat is het geval met de Lima, die in 2013 bijna twintig keer zo veel geld binnenhaal­de dan gevraagd werd. Wij hebben nu de Lima Ultra getest, de verbeterde en snellere versie.

Het kleine kastje sluit je aan op je router, vervolgens hang je er een externe harde schijf aan. Je raadt al waar dit heen gaat … na een korte configurat­ie via het programma op de Mac heeft Lima de harde schijf klaargesto­omd voor het gebruik als persoonlij­ke cloud voor je bestanden. Het werkt net als Dropbox, iCloud Drive of Box, maar dan helemaal in eigen beheer, beveiligd met encryptie en met zo veel opslag als de harde schijf toelaat. Net als bij Dropbox krijg je een extra knop in Finder voor Lima-specifieke acties, zoals het delen van bestanden met anderen. Alle bestanden die je in Finder naar Lima sleept, verschijne­n binnen enkele seconden in de app van Lima voor iOS. Voor muziek en filmpjes krijg je daarin zelfs een iTunes-achtige weergave waarbij alle bestanden in een mediabibli­otheek worden gezet. Voor de rest biedt Lima vrijwel alle opties die de gebruikeli­jke clouddiens­ten ook hebben. Laat je foto’s en filmpjes automatisc­h uploaden naar je cloud of upload bestanden vanuit andere apps met de deel- extensie.

We snappen wel waarom Lima een succes is geworden: het is gewoon een handig product dat probleemlo­os werkt. Het enige wat we nog missen, zijn gedeelde mappen à la Dropbox … maar ja, die heeft iCloud Drive ook niet. (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands