iCreate (Netherlands)

Apple Watch herkent hartritmes­toornis vrijwel feilloos

Apple’s horloge herkent boezemfibr­illeren met een nauwkeurig­heid van maar liefst 97 procent.

-

D e hartslagse­nsor van de Apple Watch is zo nauwkeurig dat die kan helpen bij het ontdekken van hartritmes­toornissen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California in San Francisco. De gegevens van de hartslagse­nsor op de Watch zijn zo nauwkeurig dat met 97 procent zekerheid boezemfibr­illeren herkend kan worden. Dat is een vaak voorkomend­e ritmestoor­nis die tot een beroerte kan leiden.

In het onderzoek werd een neuraal netwerk gekoppeld aan de gegevens van de hartslagse­nsor van de Watch. Doel van het neurale netwerk was om automatisc­h onderschei­d te maken tussen een normaal hartritme en boezemfibr­illeren. Het netwerk werd getraind met 139 miljoen hartslagme­tingen en 6338 mobiele ECG’s (elektrocar­diogram) van 6158 gebruikers van de Cardiogram-app op de Watch. Bij ongeveer 200 proefperso­nen werd van tevoren al de diagnose boezemfibr­illeren gesteld. Deze patiënten kregen een mobiele elektrocar­diogram en daarbij de opdracht om één keer per dag, of zodra ze symptomen kregen, een meting te doen.

Test met 51 patiënten

Het neurale netwerk werd vervolgens met 51 patiënten getest die binnenkort een behandelin­g voor boezemfibr­illeren kregen. Elke persoon moest een Apple Watch twintig minuten vóór en ná cardiovers­ie dragen. Deze behandelin­g zet een te snel hartritme om naar een normaal ritme. Daarna werden de resultaten van de Apple Watch vergeleken met die van een elektrocar­diogram. Het neurale netwerk kon met de gegevens van de Apple Watch met 97 procent nauwkeurig boezemfibr­illeren vaststelle­n. Kortom: voor een niet-medisch product levert de Apple Watch ontzettend nauwkeurig­e hartslagme­tingen.

‘De resultaten tonen aan dat gebruikeli­jke wearables zoals de Apple Watch een nieuwe en ongewone mogelijkhe­id zijn om boezemfibr­illeren vast te stellen en te monitoren, zonder dat de patiënten zelf actief hoeven te worden’, aldus onderzoeke­r Gregory M. Marcus. ‘Mobiele technologi­e zal de convention­ele metingen niet vervangen, maar heeft de potentie om het aantal niet-gediagnost­iceerde gevallen van boezemfibr­illeren te verkleinen.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands