iCreate (Netherlands)

iPad Pro

De nieuwste iPad ziet er iets anders uit dan je gewend bent.

-

Een terugblik op de nog niet zo lange geschieden­is van de iPad Pro. We hadden al een normaal formaat iPad en een mini, toen Apple in november 2015 een compleet nieuwe variant aan het assortimen­t toevoegde: de iPad Pro. Met een schermdiag­onaal van maar liefst 12,9 inch is dit een joekel van een iPad. Met deze iPad – die ook onder de motorkap een reus is – sprak Apple een doelgroep aan van zakelijke en creatieve gebruikers. Enkele maanden daarna verscheen er een 9,7-inch iPad Pro: net zo krachtig als zijn grotere broer (in bepaalde opzichten zelfs krachtiger) maar dan weer in het bekende iPad-jasje. Dat 9,7-inch model is nu vervangen door een iPad die er behoorlijk anders uitziet.

Eyecatcher: het scherm

Het scherm van het nieuwe model meet 10,5 inch en is dus groter dan dat van zijn voorganger. Maar hoeveel groter is deze nieuwe iPad Pro dan? Dat valt mee. Het scherm is inderdaad forser dan je gewend bent, maar in totaliteit is de iPad niet ongemakkel­ijk veel logger geworden: Apple heeft een veel groter scherm in bijna dezelfde ruimte weten te persen. Hiervoor heeft het de randen om het scherm heen aanzienlij­k versmald. Het display is 20 procent groter, de randen zijn 40 procent kleiner. Al met al is de 10,5-inch iPad een centimeter langer en een halve centimeter breder. De iPad weegt 469 gram, zijn voorganger 437.

Naast de kleinere iPad Pro heeft Apple ook de 12,9-inch iPad Pro geüpdatet, maar dan alleen innerlijk. Hierdoor zijn de twee iPad Pro’s nu gelijk aan elkaar. Beide iPads hebben een True Tonescherm, iets waarin de 12,9-inch iPad Pro eerder nog keihard gepasseerd werd door zijn kleinere broer. True Tone houdt in dat de kleurtempe­ratuur zich aanpast aan het omgevingsl­icht. Wit ziet eruit als wit, of je het nu ziet bij kaarslicht of onder een tl-buis. In tegenstell­ing tot de ‘gewone’ iPad die dit voorjaar verscheen, is het display weer volledig gelamineer­d en heeft het een vingerafdr­ukbestendi­ge, vetafstote­nde coating.

Het scherm van de nieuwe iPad Pro-generatie is helderder dan ooit tevoren en heeft een bredere kleurweerg­ave. Het heeft wat Apple noemt ProMotion: de beeldverve­rsing is verdubbeld van 60 naar 120 Hz. Games en (HDR-)video’s lijken sneller en soepeler af te spelen. Bovendien reageert het scherm nóg directer op aanrakinge­n van je vingers en de Apple Pencil: er is nog nauwelijks sprake van vertraging. Straks met iOS 11 krijgt de Apple Pencil uitgebreid­ere mogelijkhe­den, zie de pagina hiernaast.

Snelheid en camera

De iPad Pro wint menig snelheidsw­edstrijd. Om te beginnen met de batterij: die laad je tot twee keer sneller op dan voorheen en je iPad gaat dan nog altijd tot 10 uur mee. Ten tweede: de processor is veertig procent sneller dan die van de vorige generatie. Het is een A10X Fusion- chip met 64-bit architectu­ur en zes kernen: drie voor prestaties en drie voor efficiënti­e. De eerste gaan vol aan de bak als je intensief met je iPad aan het werk bent. Staat je iPad op stand-by, dan doen de efficiënti­ekernen hun werk. De chip is dus in staat om snel en hevig rekenwerk te verrichten als het nodig is, en verbruikt lekker weinig energie op andere momenten.

Een opvallende wijziging is de camera. Het voelt dan misschien nog altijd raar om te fotografer­en met een iPad, maar het kan prima. De camera is identiek aan die van de iPhone 7. Een 12-megapixel camera met alles erop en eraan: onder meer optische beeldstabi­lisatie, ruisonderd­rukking, een true tone-flitser en natuurlijk de mogelijkhe­id om Live Photos te maken. Waarom Apple een apparaat waarmee het lastig fotografer­en is zoveel liefde schenkt? Dat heeft wellicht te maken met de augmented reality-functies die we later dit jaar mogen verwachten en die geïntegree­rd zijn in de Camera-app.

Nieuwe generatie iPad Pro kopen

Ben je toe aan een nieuwe iPad dan hoef je niet langer te wachten, want de nieuwe 10,5-inch iPad Pro en de verbeterde 12,9-inch iPad Pro zijn inmiddels al te koop. Beide iPad Pro’s zijn er in zilver, goud en spacegrijs, en de 10,5-inch versie is er ook in roségoud. De 10,5-inch iPad Pro is verkrijgba­ar vanaf 739 euro: je hebt dan 64 GB opslagruim­te en wifi. De prijs van het duurste model (512 GB opslagruim­te, wifi + mobiel internet) loopt op tot 1219 euro. De prijs van de 12,9-inch iPad Pro begint bij 909 euro en is maximaal 1389 euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands