iCreate (Netherlands)

… en dit zijn de nieuwe MacBooks

Naast nieuwe iMacs presenteer­de Apple ook nog een reeks nieuwe MacBooks. Zelfs de Air kreeg een update!

-

De laatste update voor de MacBook Pro gebeurde nog niet zo lang geleden. Afgelopen oktober presenteer­de Apple namelijk een compleet nieuw ontworpen model met Touch Bar. Voor de kleine 12-inch MacBook en de MacBook Air is het een ander verhaal. Eerstgenoe­mde staat al langer dan één jaar ongewijzig­d in de winkels, bij de Air werd zelfs verwacht dat Apple er helemaal mee zou stoppen. Toch heeft Apple op de WWDC alle MacBook-modellen geüpdatet. We zetten alle nieuwe MacBooks en de veranderin­gen op een rij.

MacBook Pro

Van buiten ziet de MacBook Pro er nog hetzelfde uit, maar van binnen heeft Apple zijn profession­ele laptop met de nieuwste generatie Intel-processors uitgerust. Deze zijn iets sneller, maar vooral energiezui­niger. De 13-inch MacBook Pro is tot aan 3,5 GHz snel, met de zogeheten Turbo Boostfunct­ie krijg je 4,0 GHz. Het 15-inch model heeft een quadcore processor met 3,1 GHz ( Turbo Boost tot aan 4,1 GHz). Daarnaast is er nog een nieuwe configurat­ie van de 13-inch. Voor 1499 euro krijg je nu de goedkoopst­e MacBook Pro met 2,3- GHz CPU en een 128 GB SSD. Wil je dubbel zo veel opslag, dan betaal je 1750 euro. Beide modellen hebben een Intel Iris Plus 640 als grafische kaart.

Wil je per se de Touch Bar, dan moet je het 2000 euro dure model met 3,1 GHz en 256 GB SSD hebben. Daarin zit een Intel Iris Graphics 650. Alle 13-inch modellen komen standaard met 8 GB RAM. De twee 15-inch varianten hebben 16 GB RAM en zijn altijd voorzien van de Touch Bar. Voor de versie met 2,8- GHz CPU, Radeon Pro 555 en 256 GB SSD betaal je 2799 euro; het model met 2,9 GHz, Radeon Pro 560 en 512 GB SSD zelfs 3299 euro.

12-inch MacBook

De high- end 12- inch MacBook voor 1799 euro krijgt voortaan een Core i5- processor met 1,3 GHz en Turbo Boost tot 3,2 GHz. Laat je echter niet misleiden door de naam – dit is geen echte Core i5, maar slechts een energiezui­nige variant ervan. Qua prestaties komt de MacBook hiermee nog steeds niet in de buurt van de Pro en zelfs de Air is nog sneller. De goedkopere versie voor 1499 euro heeft een Core m3 met 1,2 GHz ( Turbo Boost tot 3,0 GHz). Hier maakt de benaming in ieder geval duidelijk dat het om de energiezui­nige variant gaat.

Beide modellen hebben 8 GB RAM en als grafische kaart de Intel HD Graphics 615. Ook vernieuwd is het toetsenbor­d. Hier wordt voortaan hetzelfde, verbeterde vlindermec­hanisme als op de MacBook Pro gebruikt. Het enige verschil tussen het basis- en high- end model is ten slotte de hoeveelhei­d opslag. Het basismodel heeft 256 GB, het andere 512 GB.

MacBook Air

En dan nog een verrassing: de MacBook Air leeft! Eerder werd gedacht dat Apple deze laptop langzaam zou uitfaseren, maar blijkbaar doet de Air het nog steeds zo goed dat Apple hem niet uit het portfolio wil halen. Dan maar even een nieuwe 1,8- GHz Intel-processor erin (maar géén Kaby Lake) zodat klanten wel een beetje waar voor hun geld krijgen. De prijs blijft hetzelfde met 1099 euro. Alle MacBooks zijn nu al te koop bij Apple.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands