iCreate (Netherlands)

Roamingkos­ten EU afgeschaft

-

Grote kans dat je onlangs een bericht van je mobiele provider hebt ontvangen waarin stond dat je je abonnement voortaan zonder extra kosten kunt gebruiken in heel de EU. Dat is geen genereus gebaar van ze: de Europese politiek heeft het ze verplicht. Sinds 15 juni mogen ze geen extra kosten meer in rekening brengen voor bellen, sms’en en dataverbru­ik via een buitenland­s netwerk. Vroeger sloeg de paniek al toe zodra je de grens over reed. Nu kun je je iPhone dus gewoon gebruiken zoals in Nederland, zonder daarbij voor verrassing­en te komen staan.

Om misbruik van deze situatie te voorkomen, mogen providers je wel een paar beperkinge­n opleggen. Heb je bijvoorbee­ld een onbeperkte bundel, dan kan het zijn dat je in het buitenland wel met een limiet te maken krijgt – wat die limiet is, verschilt per provider. Ook moet je het grootste deel van het jaar doorbrenge­n in het land waar je sim- kaart vandaan komt. Dit is om te voorkomen dat we massaal in het buitenland een goedkoop abonnement afsluiten, om daar dan alleen vanuit Nederland mee te bellen. Kijk op de website van je provider voor meer informatie over de regels die zij toepassen.

Let op: als je binnen de EU zit hoef je geen exorbitant­e rekeningen te verwachten, maar zit je bijvoorbee­ld op een Balinees strand of trek je rond door Amerika? Dan is de situatie nog als vanouds. Dataverkee­r voorkomen? Ga naar ‘Instelling­en> Mobiel netwerk’ en zet de schakelaar achter ‘Mobiele data’ uit. Apps maken dan geen gebruik van het internet, maar je kunt nog wel bellen en gebeld worden. Wil je toch internette­n, zoek dan een gratis wifi-netwerk (McDonald’s!) of koop in het buitenland een prepaid simkaart zodat je tegen het lokale tarief kunt internette­n, mailen en Netflixen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands