iCreate (Netherlands)

iPad Pro: kracht ten overvloede Pro-formaat

De iPad is al jaren de allerbeste tablet die je kunt kopen. Dat verandert niet met de nieuwe iPad Pro, de voorsprong wordt alleen maar groter. Maar pas met iOS 11 kun die je al die kracht echt benutten.

-

I ets meer dan een jaar nadat Apple de 9,7inch iPad Pro uitbracht, volgt nu de eerste vernieuwin­g van de Pro-lijn van de tablet. De 12,9-inch iPad Pro is nog sneller geworden en heeft een veel beter scherm, de 9,7-inch variant heeft plaatsgema­akt voor een nieuw 10,5-inch model, met dezelfde interne verbeterin­gen die de grote heeft. Hoeveel fabrikante­n van tablets denk je dat er in de tussentijd in de buurt zijn gekomen van de snelheid, kracht en het gebruiksge­mak van Apple’s oude iPad Pro? Juist, geen enkele.

Toch hebben de hardware- designers bij Apple er weer alles aan gedaan om een nóg betere en snellere tablet te ontwerpen. En dat terwijl we afgelopen jaar al schreven dat de iPad Pro te krachtig is voor zijn besturings­systeem iOS. Het lijkt er bijna op dat Apple met de iPad vooral nog wil laten zien wat het kan, want de hele markt voor tablets blijft krimpen en ook de afzet van de iPads stagneert. Anderzijds is deze iPad er niet voor gemaakt om met iOS 10 gebruikt te worden. Dit najaar komt iOS 11, en die nieuwe versie zit bomvol met nieuwe functies speciaal voor Apple’s tablet. In combinatie met iOS 10 lijkt de iPad Pro op een Ferrari door een woonerf. Pas met iOS 11 mag je de snelweg op.

Pro-verschil

Wat maakt een Pro een Pro? In eerste instantie is dat een hele reeks aan functies die een doorsnee gebruiker niet per se op een iPad nodig heeft: een groter, gelamineer­d scherm, een snellere en krachtiger­e processor, betere camera’s, ondersteun­ing van de Apple Pencil, een aansluitin­g voor een toetsenbor­d (Smart Keyboard) en twee extra speakers voor beter geluid. Zoals gebruikeli­jk bij Apple betaal je voor die Pro-functies de hoofdprijs. Het 10,5inch model begint bij 739 euro (64 GB en wifi), voor 512 GB opslag en mobiel internet betaal je 1219 euro. De 12,9- inch Pro is verkrijgba­ar vanaf 909 euro, de prijs kan oplopen tot 1389 euro. En dan heb je er nog geen Apple Pencil (119 euro) en Smart Keyboard (179 euro) bij. Ter vergelijki­ng: de gewone iPad die in april uitkwam, begint bij slechts 409 euro. Voor wat de meeste mensen met een iPad doen – browsen, lezen, filmpjes kijken – is dat model prima.

Kortom, een goed uitgeruste iPad Pro kost evenveel als een MacBook (Pro). Dus is het alleen maar eerlijk om hem ook als echte laptop te testen. Wil je liever een tablet-review? Lees dan het kader ‘De iPad Pro als tablet’ op pagina 25. Voorheen waren de twee formaten iPad Pro intern niet hetzelfde, nu is dat wel het geval. Het 10,5inch scherm is helemaal nieuw; het is de evolutie van het 9,7-inch scherm dat de iPad al sinds jaar en dag heeft. Deze 0,8 inch lijken een kleine stap, zowel op papier als op het eerste oog. Dat verandert als je de tablet gaat gebruiken. De extra schermruim­te komt vooral ten goede aan het software-toetsenbor­d. Dat is volgens Apple nu even groot als een ‘echt’ toetsenbor­d van volledig formaat (full size, in Apple’s marketing-praatje). En inderdaad, typen gaat nu net wat gemakkelij­ker dan voorheen. Voor langere teksten geven we de voorkeur nog steeds aan het Smart Keyboard – dat zouden we sowieso meteen kopen bij de iPad Pro. Door het grotere formaat is de resolutie van de kleine Pro uiteraard ook gegroeid, en wel naar 2224 x 1668 pixels. Apps moeten eerst geupdatet worden om van die extra schermruim­te gebruik te maken, anders worden ze uitvergroo­t.

De helderheid van het scherm is op beide Pro-modellen verhoogd naar 600 nits – dat is nog

Een compleet uitgeruste iPad Pro kost even veel als een MacBook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands