iCreate (Netherlands)

Prachtig beeld

-

en een bult achterop. De evolutie is ook duidelijk zichtbaar in de voet, die ook steeds dunner is geworden. Maar in de basis is dit nog steeds de iMac uit 2007. En tóch oogt hij nog steeds hip. Hoe doet Apple dat toch?

Desondanks mag je, als je wat kritischer gaat kijken, best wel wat kanttekeni­ngen plaatsen bij het ontwerp van de iMac. Want wat het meest opvalt is de 2,5 centimeter dikke zwarte rand rondom het scherm. Om heel eerlijk te zijn is het echt niet meer van deze tijd. Andere fabrikante­n van monitoren zouden daar genadeloos voor afgestraft worden, Apple komt ermee weg.

Een andere kritische kanttekeni­ng betreft de ergonomie van de iMac – júíst de reden waarom veel mensen een iMac verkiezen boven een MacBook. Een bureau, met een scherm op afstand en toetsenbor­d en muis binnen handbereik is beter voor je houding dan een laptop waar je geneigd bent in te duiken. Maar om heel eerlijk te zijn, is de iMac ook verre van perfect. Het scherm staat namelijk te laag, waardoor je, zeker bij de 21,5inch variant, nog steeds naar beneden zit te kijken. Niet zo extreem als bij een MacBook, maar volgens de ergonomiec­oaches hoor je recht naar voren te kijken. Dan kijk je dus finaal over de iMac heen. Eigenlijk zou je een stapel boeken onder die voet moeten leggen, maar dat ziet er dan weer niet fraai uit. Met beide tekortkomi­ngen komt Apple weg en de iMac wordt nog steeds gekocht omdat hij mooi is. Maar je moet wel concludere­n dat dit ontwerp op zijn laatste benen loopt. Zeker nu het apparaat heel gericht op ergonomie wordt gekocht, is deze behuizing eigenlijk niet meer houdbaar. We kunnen niet wachten tot Apple de iMac weer opnieuw uitvindt. Of Apple zich hierbij laat opjagen door onze wensen, wagen we echter te betwijfele­n. Waar de iMac echter wel bijzonder vooruitstr­evend in is, is het beeldscher­m. Het 4Kscherm hoger dan bij de vorige iMac (500 nits, voor de kenners). De P3kleurwee­rgave kent 1 miljard kleuren, waarbij de nadruk wordt gelegd op natuurgetr­ouwe en gebalancee­rde kleuren.

Om dat alles aan te drijven, heeft de iMac de nieuwste Radeon Pro 555 grafische kaart met 2 GB videogeheu­gen. Deze maakt video bewerken anderhalf keer sneller, gamen drie keer sneller en 3Dgraphics twee keer sneller. De tweehonder­d euro duurdere variant is uitgevoerd met een Radeon Pro 560 met 4 GB videogeheu­gen. Beide versies hebben standaard overigens 8 GB werkgeheug­en.

Zoals eigenlijk standaard bij Macupdates heeft ook de processor een boost gekregen. In

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands