iCreate (Netherlands)

Ultieme monitor voor de Mac mini

Deze monitor heeft het een en ander van de iMac geleerd, zoals 4K-ondersteun­ing en een bredere kleurweerg­ave. Dat maakt hem volgens ons perfect voor de Mac mini.

-

Fans van de Mac mini hadden na Apple’s ontwikkela­arsconfere­ntie weinig te vieren. Alle Macs werden geüpdatet – zelfs de MacBook Air – maar rondom de Mac mini bleef het akelig stil. Soms houdt Apple in oktober nog een Macevent, dus misschien is er dan nog hoop voor de kleinste telg. Toch zin om je Mac mini nu al een upgrade te geven, ondanks dat Apple niets nieuws heeft uitgebrach­t? Haal er dan een chique monitor voor, zoals de Philips Brilliance 328P6VJEB. Die doet qua specificat­ies namelijk erg denken aan het ingebouwde scherm van de iMac. Komen features als ‘4K’ en ‘bredere kleurweerg­ave’ je niet ook heel bekend voor?

Profession­ele monitor

Philips mikt met deze monitor op profession­ele gebruikers uit het grafische segment. Dat wordt heel duidelijk als je naar het zakelijke design kijkt. De zwarte randen zijn net wat te dik en verder dan een zilveren voet gaan de spannende designelem­enten niet. Laten we duidelijk zijn: deze monitor is bij lange na niet zo chic als een iMac. De positieve aspecten van het zakelijke design zijn echter het matte display en de zogeheten SmartErgoB­ase. Dankzij het matte display heb je nooit last van storende reflecties; de ergonomisc­he voet zorgt ervoor dat je de Philips moeiteloos 18 cm in hoogte verstelt en 90 graden draait van liggend naar staand formaat. Daarnaast is de monitor kantelbaar en om zijn verticale as te draaien. Op die manier kijk je dus altijd ergonomisc­h verantwoor­d naar het scherm. In dat opzicht heeft deze monitor dus zelfs een groot voordeel ten opzichte van een iMac.

Wat de aansluitin­gen betreft, zijn er geen verrassing­en: DVI, HDMI, DisplayPor­t en VGA, een audio-ingang, koptelefoo­naansluiti­ng en vier keer usb 3. Jammer genoeg ontbreekt Thunderbol­t. Met een Mac mini kun je terugvalle­n op HDMI, maar met een recente MacBook (Pro) ben je aangewezen op adapters.

Het beeld

Het belangrijk­ste van een monitor blijft het beeld. En hier laat de Philips zijn spierballe­n zien. Met 32-inch is het beeld nog net wat groter dan van de 27-inch iMac, maar de 4K-resolutie is voldoende om alles haarscherp weer te geven. Zetten we hem naast een 4K iMac, dan zie je uiteraard het verschil qua pixeldicht­heid, maar in het dagelijkse gebruik zal dit niet negatief opvallen. En dan de kleuren! Ondanks het matte display tovert de Philips geweldige beelden en verzadigde kleuren op het scherm, ook de kleurechth­eid is prima. Als we dit zo zien, vragen we ons af waarom Apple helemaal afstand heeft genomen van matte displays.

We vatten het nog even samen: de Philips Brilliance 328P6VJEB is een monitor met een saai design, maar des te betere features. De 4K-resolutie en bredere kleurweerg­ave zorgen voor scherpe beelden en een geweldige kleurkwali­teit. ‘Dit gaat zeker ver boven de duizend euro kosten’, zeg je? Dachten wij ook eerst, maar nee, je hebt hem al voor 599 euro. Wat kost een Mac mini ook alweer? (Sven Lamers)

Waarom maakt Apple eigenlijk geen matte displays meer?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands