iCreate (Netherlands)

Het échte alternatie­f voor Photoshop

Wat Pixelmator altijd nastreefde, moet Pixelmator Pro bereiken.

-

dan voor pro’s. Deze versie bevat geavanceer­dere functies die je van Photoshop kent, zoals een verbeterd beheer van de lagen in je afbeelding, meer RAW- gereedscha­ppen en een heleboel nieuwe filters.

Tegelijker­tijd borduren de ontwikkela­ars voort op het gebruik van ingebouwde macOStechn­ieken. Denk hierbij aan iCloud, Split View en het universele klembord. Daarnaast ondersteun­t Pixelmator Pro ook het nieuwe Core ML (Machine Learning). Hiermee krijgen lagen bijvoorbee­ld automatisc­h een goede benaming en kan het programma storende objecten op foto’s nog beter wegpoetsen. De razendsnel­le grafische interface Metal 2 is zelfs vereist om Pixelmator Pro te gebruiken. Dat ondersteun­en MacBook Pro’s en iMacs vanaf eind 2012, en de MacBook pas vanaf 2015.

Pixelmator Pro is wel iets duurder geworden dan zijn niet-profession­ele voorganger. Op het moment van schrijven is er nog sprake van een introducti­eprijs van € 64,99, maar deze kan elk moment worden verhoogd naar € 109,99. Dat klinkt best duur, maar Adobe Photoshop kost € 24,19 per maand. Na een paar maanden ben je dus al voordelige­r uit. Eenmaal gekocht, mag je Pixelmator Pro onbeperkt gebruiken en krijg je alle updates gratis. Een prima deal, vinden wij. Twijfel je nog? Probeer Pixelmator Pro dan eerst gratis uit (zie kader).

Een project

Pixelmator Pro is dus een ontzettend veelzijdig­e fotobewerk­er. Hoe kun je zo’n uitgebreid programma goed uitleggen zonder dat het saai wordt? Op de iCreate-manier uiteraard. We laten je op de volgende pagina eerst even kennismake­n met de nieuwe interface. Vervolgens leggen we de basiseleme­nten van fotobewerk­ing in het algemeen uit. Hoe werk je met lagen, maak je selecties om objecten uit te knippen en werken de filters en kleurbewer­kingen? De opgedane kennis gebruiken we dan voor een gaaf project: een eigen filmposter maken. We stellen een aantal afbeelding­en beschikbaa­r die je ervoor kunt gebruiken, maar uiteraard kun je ook eigen materiaal pakken. Zin in? Let’s go Pro!

Onze favoriete beeldbewer­king op de Mac is nog beter geworden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands