iCreate (Netherlands)

De interface van Pixelmator Pro

-

Een beetje Foto’s, een beetje Photoshop. Pixelmator Pro combineert het beste van twee werelden.

Gereedscha­ppen

Alle opties en gereedscha­ppen van Pixelmator Pro staan in één venster. Open je een bestand, dan kom je direct in een weergave terecht die lijkt op de Bewerk-modus van Foto’s. Aan de rechterkan­t vind je alle gereedscha­ppen, bijvoorbee­ld om te selecteren, te tekenen of e ecten toe te passen. Handig om te weten: de knoppen van sommige gereedscha­ppen herbergen meer opties. Dit zie je aan een piepklein pijltje rechtsonde­r op de knop.

Layers

Zodra je een tweede ‘layer’ – een laag op de afbeelding – aanmaakt, verschijne­n alle lagen in de zijbalk links. Als je iets plakt op je afbeelding, wordt daarvoor automatisc­h een nieuwe laag aangemaakt. Om een lege laag toe te voegen, gebruik je de plusknop linksboven of de sneltoets Cmd+Shift+N. Door veel met lagen te werken, gaat het je nooit overkomen dat je per ongeluk te veel aanpast in een afbeelding en je niet meer terug kunt. Je verwijdert dan gewoon een laag (of een deel ervan) en je maakt die speci eke bewerking ongedaan.

Info-balk

Deze handige balk is standaard verborgen. Jammer, want hij geeft een hoop nuttige informatie. Je ziet de exacte afmetingen van een geopende afbeelding, op welke pixel je cursor staat en bij het tekenen en selecteren precies hoe groot de afstand is die je met de muiscursor hebt afgelegd. Je toont deze balk via de eerste knop linksboven in Pixelmator Pro. Kies daar ‘Show Info Bar’.

Vergelijke­n en resetten

Net als Foto’s heeft Pixelmator Pro de mogelijkhe­id om je afbeelding snel te vergelijke­n met het origineel. Bij de meeste gereedscha­ppen staat die knop rechtsonde­r in het venster, ‘Show Original’. Daaronder staat in de meeste gevallen nog een tweede knop waarmee je de bewerkinge­n per gereedscha­p kunt resetten. Praktisch om heel doelgerich­t bepaalde bewerkinge­n ongedaan te maken.

Croppen, schalen, roteren

Via de eerste twee opties rechtsbove­n in het venster kun je je afbeelding bijsnijden en andere algemene bewerkinge­n toepassen, zoals het veranderen van de afbeelding­sgrootte (Image Size), canvasgroo­tte (Canvas Size) en het instellen van het kleurpro el en de kleurdiept­e. Ten slotte is het mogelijk om je afbeelding te draaien en te spiegelen.

Waar staan de blendingop­ties?

Een veelgebrui­kte functie van Adobe Photoshop zijn de blending-opties. Hiermee bepaal je hoe een laag zich gedraagt. Door zo’n optie in te stellen, wordt een laag als het ware halftransp­arant en laat die alleen bepaalde delen doorscheme­ren. Deze optie vind je in Pixelmator bij het eerste gereedscha­p, ‘Style’. Klik daar op de optie ‘Opacity’ en je kunt een blending-modus selecteren. Vaakgebrui­kte opties zijn overigens ‘Multiply’ (donkerder maken), ‘Screen’ (helderder maken) en ‘Overlay’ en ‘Soft Light’ (voor meer contrast).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands