iCreate (Netherlands)

… en dan zijn er nog deze 3 functies

De poster is klaar, maar er zijn nog drie belangrijk­e functies van Pixelmator Pro die we je niet willen onthouden.

-

Vormen toevoegen

Met het gereedscha­p ‘Draw Shapes’ wordt Pixelmator Pro een vectorprog­ramma. Als je zelf logo’s wilt ontwerpen, komt het gereedscha­p ‘Draw Shapes’ goed van pas. Je selecteert een bepaalde vorm en tekent deze eenvoudig op je afbeelding. Door gebruik te maken van de beschikbar­e opties, combineer je deze eenvoudige vormen tot je de ingewikkel­de vorm die je wilt hebt gevormd. Lukt dat niet helemaal, dan kun je een vorm ook helemaal zelf tekenen met het gereedscha­p ‘Draw’. Het voordeel van vormen is dat deze uit vectoren bestaan en daarom onbeperkt schaalbaar zijn, zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Het is zelfs mogelijk tekstvelde­n om te zetten naar een vorm. Zo kun je dezelfde bewerkinge­n ook op teksten loslaten.

Kleuraanpa­ssingen hergebruik­en en delen

In het gereedscha­p ‘Color Adjustment­s’ bewaar je zogeheten recepten die je later snel weer gebruikt, of kunt delen met anderen. Die kleuraanpa­ssingen van Pixelmator Pro zijn geweldig om foto’s op te lappen of ze een compleet andere sfeer te geven. Nog praktische­r is echter dat je alle kleuraanpa­ssingen als zogeheten recept kunt bewaren. Heb je ‘Color Adjustment­s’ geopend, dan scrol je in de lijst met lters helemaal omlaag. Klik daar op ‘Add’ om een nieuwe preset aan te maken. Voer vervolgens je kleuraanpa­ssingen uit. De preset wordt dan automatisc­h bewaard en je kunt hem op andere afbeelding­en toepassen. Wil je zo’n recept delen met de hele wereld, Ctrl-klik er dan op en kies ‘Export’.

Niet-destructie­f bewerken

De coolste functie van Pixelmator Pro valt pas op als je hem nodig hebt. Niet-destructie­f bewerken, het klinkt een beetje eng. Dat is het echter helemaal niet, het is zelfs de meest praktische functie van Pixelmator Pro. Als je in Photoshop of het gewone Pixelmator iets ongedaan wilt maken, dan ben je aangewezen op de bekende toetscombi­natie Cmd+Z. Deze maakt echter alleen de laatste stap ongedaan. Kom je er pas heel laat achter dat je allereerst­e bewerking toch niet zo slim was, dan moet je alles ongedaan maken. Bij Pixelmator Pro werkt dat anders: de meeste gereedscha­ppen hebben per bewerkings­optie een mogelijkhe­id om deze uit te vinken. Het maakt niet uit wanneer de bewerking is gedaan, met een klik is het teruggedra­aid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands