iCreate (Netherlands)

Ben je rijp voor het museum?

-

eb je je wel eens afgevraagd of er een museumport­ret is dat op jou lijkt? Of weet je zelfs zeker dat je de wedergeboo­rte van het ‘Meisje met de parel’ bent, maar heb je dit nooit kunnen bewijzen? Dan kun je nu op jacht naar je artistieke dubbelgang­er met de app Google Arts & Culture. De app is al twee jaar verkrijgba­ar, maar is mede dankzij een update een enorme hit geworden. In de app maak je een selfie, waarna de app – met behulp van gezichtshe­rkenningsa­lgoritmen – in zijn enorme kunstcolle­ctie speurt naar een lookalike.

Vervolgens presenteer­t de app jouw dubbelgang­er uit de schilderku­nst, met daarbij een percentage van de match. Massaal delen gebruikers de resultaten op sociale media en ze zijn vaak hilarisch. Op het moment van schrijven moet je nog aardig wat trucjes uithalen ( VPN Unlimited!) om de selfie-functie te gebruiken, hij is namelijk alleen beschikbaa­r in de VS. Google heeft echter al laten weten dat de functie snel wereldwijd wordt uitgerold. Grote kans dus dat als je deze uitgave in handen houdt, de selfie-functie beschikbaa­r is.

Mocht dat onverwacht nog niet het geval zijn, dan loont het toch om de app wat grondiger te bekijken. Deze zit namelijk erg leuk in elkaar. Je krijgt bijna dagelijks nieuwe verhalen voorgescho­teld uit de (kunst)geschieden­is, kunt op bekende schilderij­en (bijvoorbee­ld Sterrennac­ht) inzoomen totdat je de penseelstr­eken herkent of je wandelt met Street View door musea zoals de Uffizi in Florence. Alles gewoon vanuit je luie stoel op de iPhone of iPad uiteraard. En voor het eerst zijn we ook niet bang voor Google’s gegevensve­rzamelwoed­e, want een beetje interesse in cultuur en geschieden­is kan nooit negatief uitpakken, toch? (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands