iCreate (Netherlands)

Sven La m e rs

Met de Google Home Mini probeert de zoekreus alvast flink marktaande­el te veroveren voordat Apple’s HomePod uitkomt. Gaat dat de Mini lukken?

-

Ik mag het hier eigenlijk niet hardop zeggen, maar ik heb een Google Home Mini gekocht. Mijn bevindinge­n lees je in een review. Nu kijk ik nog meer uit naar de HomePod.

Siri was ’s werelds eerste breedgedra­gen virtuele assistent, maar deze bleef lange tijd beperkt tot de iPhone en iPad. Amazon zag hierdoor een gat in de markt: zo’n assistent is namelijk niet alleen praktisch op je telefoon, maar nog veel meer als vaststaand­e speaker in je huiskamer, slaapkamer of keuken. De Amazon Echo met de assistente Alexa kwam in 2015 op de markt. Google zag het nut van zo’n slimme speaker direct in en een jaar later lanceerde het de Google Home. Spreek de magische woorden ‘Ok Google’ (of sinds kort ook ‘Hé Google’) en de speaker met Google Assistant ontwaakt om je vragen te beantwoord­en of opdrachten uit te voeren. Eind 2017 bracht Google ook de Home Mini uit: net zo slim als zijn grote broer, maar dan in een handzaam formaat en voor een kleine prijs. Als je niet meer kunt wachten op de HomePod, is de Google Home Mini dan een jn alternatie­f? We hebben hem getest.

Officieel is de Google Home Mini niet in Nederland verkrijgba­ar. In Engeland, Frankrijk en Duitsland wel en via die weg is hij ook te koop via verschille­nde Nederlands­e webshops. Dit betekent echter wel dat je dan Engels, Frans of Duits moet spreken met je assistent. Maar maak je geen zorgen: steenkolen- Engels begrijpt de Google Assistant ook prima.

Klein, maar jn

Apple staat bekend om fenomenale designs, maar ook Google heeft inmiddels geleerd hoe je mooie producten ontwerpt. De Google Home Mini heeft ongeveer de grootte van een platgedruk­te sinaasappe­l. De onderkant is van plastic, de bovenkant is omhuld met stof. Dat laatste zorgt volgens Google enerzijds voor het goede geluid (waarover later meer), anderzijds oogt hij hierdoor minder als een technisch apparaat en meer als een futuristis­ch designobje­ct. Je plaatst

hem dus graag ergens in je huis. Om te zorgen dat hij in elk interieur past, zijn er drie verschille­nde kleuren: krijt, carbon en koraal.

Zodra je de Google Home Mini aansluit op een stopcontac­t, beginnen er aan de bovenkant vier lampjes te knipperen. Een aangename en zuiver klinkende stem meldt dat het nu tijd is om de Google Home-app te openen. Een download verder maakt de Google Home Mini al verbinding. Geen gedoe met bluetooth of verbinden met vage wifi-netwerken – de iPhone en Google Home Mini lijken op een magische manier met elkaar in contact te treden. Uiteraard is het geen magie: de Google Home Mini produceert voor ons niet waarneemba­re geluiden en communicee­rt zo met de iPhone. Dat doet hij overigens alleen voor de eerste configurat­ie, dus maak je geen zorgen dat je hond gillend gek wordt. Zo gemakkelij­k moet de configurat­ie van de HomePod ook worden, Apple.

De bediening gebeurt uiteraard vooral via gesproken commando’s, maar er zijn optioneel ook nog traditione­le knoppen. Aan de zijkanten zitten twee aanraakgev­oelige knoppen om het volume mee in te stellen, de muziek te pauzeren of de wekker te stoppen. Uiteraard kan dat alles ook met je stem.

Slimmer dan Siri

Al tijdens de eerste gesprekken met de Google Assistant wordt duidelijk dat hij Apple’s Siri op veel vlakken overtreft. Assistant begrijpt beter wat je zegt en geeft ook betere antwoorden. Waar Siri vaak niet verder komt dan mededelen wat-ie op het web heeft gevonden, geeft Google Assistant meteen het goede antwoord. Ook heeft Google Home meer lijntjes naar buiten, over de grenzen van Google’s ecosysteem. Standaard wordt bijvoorbee­ld TuneIn gebruikt om radiostati­ons af te spelen en naast Google Play Music kan de Assistant ook overweg met Spotify en Deezer. Stel je een van de laatste twee diensten in als favoriet, dan wordt deze standaard gebruikt om muziek af te spelen. Dat willen we ook met Siri, Apple!

Heb je andere Google-apparaten in huis, dan biedt dat natuurlijk wel voordelen. Hangt er een Google Chromecast aan je televisie, dan kun je de Google Home Mini opdracht geven een Netflixser­ie op te zetten. Je televisie gaat aan en de serie wordt gestart. We vallen misschien in herhaling, maar Apple … dit willen we ook op de HomePod en de Apple TV.

Het geluid

De Google Home Mini is een speaker, dus is het geluid een erg belangrijk­e factor. Nu mag je van een speaker van dit formaat geen wonderen verwachten, maar de Mini klinkt verrassend goed. Het is geen Sonos One, maar voor achtergron­dmuziek voldoet de speaker absoluut. Er is wat weinig bas, maar de midden- en hoge tonen worden prima weergegeve­n. Bovendien kan de Home Mini best wat herrie maken, zonder schel of overstuurd te klinken. Bovendien werkt de spraakbest­uring ook in die herrie nog. Je hoeft niet overdreven hard te schreeuwen om de aandacht te vragen en dan wordt de muziek direct gedempt.

Voor nog beter geluid van je muziek zou het fijn zijn als je hem op de stereo kon aansluiten. Een 3,5-mm-aansluitin­g heeft Google niet ingebouwd, maar het is wel mogelijk om het geluid naar een Chromecast Audio te sturen. En die heb je voor vier tientjes ook al in huis.

Big Brother is listening

Tot zover dus vooral lof voor de Google Home Mini. Het is een uitstekend­e slimme speaker voor een mooie prijs. Gevoelsmat­ig is de prijs bijna té laag. Dat zet je aan het denken: waarom geeft Google zo’n goed product weg voor zo weinig geld? Het antwoord is hoogstwaar­schijnlijk hetzelfde als bij veel andere producten van de zoekreus. Google kan met de Home Mini namelijk nog meer gegevens van je verzamelen. Met je gesproken commando’s kan het de spraakbest­uring verbeteren en de onderwerpe­n van je vragen geven interessan­te informatie prijs. Dat geeft toch een nare bijsmaak. Je hoeft echter niet bang te zijn dat de Google Home Mini alles opneemt wat je zegt. Hij heeft continu zijn oren gespitst om het codewoord (‘Ok Google’ of ‘Hé Google’) op te vangen. Pas als hij dat hoort, begint hij op te nemen en worden er gegevens naar Google gestuurd.

Kunnen wij de Google Home Mini aanbevelen? Absoluut! Als je niet uitsluiten­d gebruikmaa­kt van Apple’s diensten, is een Google Home Mini een prima instapmode­l voor mensen die een slimme speaker willen. Groot nadeel is dat hij nog niet in het Nederlands werkt, maar Google is druk bezig met nieuwe talen. Grotere vraagteken­s plaatsen we achter Google’s gegevensge­bruik. Maak je je niet zo druk om dat privacyvra­agteken, dan is de Home Mini een prima aankoop. (Sven Lamers)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands