iCreate (Netherlands)

‘Hé Siri, speel mijn muziek in alle kamers’

Slimme assistente­n en multiroom audio gaan de speakermar­kt op de kop zetten. Audiomerk Libratone omarmt de nieuwe mogelijkhe­den.

-

ls je een speaker zou willen kopen, waar let je dan op? Een aantal jaren terug was het antwoord waarschijn­lijk ‘het geluid’ geweest, eventueel nog gevolgd door ‘het uiterlijk’ als de speaker prominent in de woonkamer kwam te staan. Al een tijdje vindt er een verschuivi­ng plaats wat de belangrijk­ste features van speakers betreft. Eerst werd gekeken naar draadloze aansluitin­gsmogelijk­heden zoals bluetooth, inmiddels is ook de mogelijkhe­id om met meerdere speakers tegelijk dezelfde muziek af te spelen (multiroom audio) een belangrijk­e factor geworden. De nieuwste trend zijn de ingebouwde slimme assistente­n. Het begon met Alexa in de Amazon Echo-speaker, daarna bracht Google zijn Assistant naar de Google Home. En sinds kort is ook Apple in deze markt gestapt. In een aantal Engelstali­ge landen is de HomePod beschikbaa­r – de slimme speaker van Apple met ondersteun­ing voor Siri en dankzij AirPlay 2 ook multiroom audio.

Nieuwe uitdaginge­n

De traditione­le audiomerke­n krijgen dus concurrent­ie uit onverwacht­e hoek en moeten ervoor zorgen dat ze niet achterblij­ven. Het nog jonge Deense bedrijf Libratone weet dat maar al te goed. Het bedrijf startte in 2009, met de Zipp: een moderne speaker met een opvallend uiterlijk en de mogelijkhe­id om hem draadloos aan te sturen. Kenmerkend voor de Libratone-producten werd de goede integratie met Apple-apparatuur. Zo heeft het bedrijf een prima iOS-app. Ook was Libratone een van de eerste bedrijven die Apple’s AirPlay-protocol ondersteun­de. Hiermee stream je via wifi draadloos audio naar de speakers.

‘Die goede band met Apple willen we behouden’, zegt Uffe Kjems Hansen, Global Product Management Director bij Libratone. We voeren een gesprek met hem via Skype en hij begroet ons met Apple’s AirPods in zijn oren. Libratone verkoopt zelf ook draadloze oortjes (althans, met een draadje tussen beide oortjes), dus die AirPods zijn extra opmerkelij­k. Hansen is eerlijk genoeg om de AirPods te bestempele­n als het enige true-wireless product dat helemaal perfect werkt. ‘Andere draadloze oortjes klinken misschien even goed, maar niemand weet tot nu toe het gebruiksge­mak van Apple te evenaren’, laat Hansen weten. Hieruit spreekt een grote bewonderin­g voor wat Apple doet.

AirPlay 2

Misschien is die bewonderin­g de reden dat Libratone als eerste bedrijf aankondigd­e dat het AirPlay 2 wil ondersteun­en. De opvolger van AirPlay biedt een hoop nieuwe mogelijkhe­den, onder meer multiroom audio. In de vorige versie van AirPlay kon je slechts in beperkte mate meerdere speakers aansturen: alleen via iTunes op een Mac, op iOS-apparaten was het helemaal niet mogelijk. Daar brengt AirPlay 2 veranderin­g in. Niet alleen kun je hiermee altijd audio naar meerdere speakers sturen, dankzij een grotere buffer voor de muziekgege­vens is er minder latentie en is de geluidskwa­liteit veel hoger dan bij bijvoorbee­ld bluetooth. Bovendien kunnen audiofabri­kanten AirPlay 2-ondersteun­ing eenvoudig toevoegen aan hun speakers – zowel nieuwe als al verkochte speakers. Eigenlijk had AirPlay 2 tegelijk met de HomePod gelanceerd moeten worden, maar het heeft vertraging opgelopen. De reden volgens Hansen: ‘Perfection­isme. Apple brengt alleen een product of dienst uit als dat helemaal perfect werkt.’

Hansen zal blij zijn als AirPlay 2 eindelijk uitkomt. ‘Het voorbereid­ende werk hebben we al verricht. We wachten alleen nog op een finale release van Apple.’ Daarna kan de techniek worden ingebouwd in de software van Libratones speakers, zoals de Zipp en Zipp mini, en kunnen Apple-gebruikers er meteen gebruik van maken. Ook van het feit dat AirPlay 2 vervolgens met alle speakers samenwerkt, ongeacht het merk, wordt Hansen enthousias­t. ‘Het maakt niet uit of je een HomePod, Libratone, Bang & Olufson of Sonos hebt, binnenkort werken ze allemaal vlekkeloos samen, dankzij Apple.’

Sonos

AirPlay 2 lijkt een directe aanval op een van Libratones grootste concurrent­en, Sonos. Dat had namelijk jarenlang een monopolie met een eigen systeem voor multiroom audio. Sonos reageerde echter verrassend op Apple’s bericht dat AirPlay 2 multiroom audio gaat ondersteun­en: het kondigde aan deze nieuwe standaard in zijn speakers in te bouwen. Hansen heeft een duidelijke theorie over deze strategie van zijn concurrent. In de beginjaren van Sonos zag de markt voor wifispeake­rs er nog compleet anders uit; er was geen fatsoenlij­ke techniek voor multiroom audio, dus ging Sonos zelfs aan de slag. ‘Inmiddels heeft de techniek van andere bedrijven Sonos ingehaald’, meent Hansen. Het zou geen slimme zet zijn om de eigen gebruikers nu te beperken tot het eigen systeem, vandaar dat Sonos volgens Hansen ook AirPlay 2 gaat ondersteun­en.

Slimme assistente­n

Naast multiroom audio zijn de slimme assistente­n een van de hipste nieuwe functies van speakers. Uiteraard is ook Libratone hiermee bezig. Het biedt in zijn speakers nu al ondersteun­ing voor Amazons Alexa. Maar deze slimme dame spreekt nog geen Nederlands. Volgens Hansen ligt hier een kans voor zowel Apple als Libratone: ‘Alle speakers met AirPlay 2 zijn in feite slimme speakers met

Libratone was een van de eerste bedrijven die aankondigd­e AirPlay 2 te willen ondersteun­en.

Siri-integratie, zo ook binnenkort onze Zipp en Zipp mini. En in tegenstell­ing tot Alexa begrijpt Siri al veel meer kleinere talen, zoals Deens en Nederlands.’ Op die manier kan Apple Siri in één klap de slimme assistent maken die voor de meeste mensen beschikbaa­r is.

En nu heeft Libratone er in Apple een nieuwe concurrent op de speakermar­kt bij. De eerste reviews van de HomePod zijn lovend, vooral betreffend­e de geluidskwa­liteit. Hansen is nog in afwachting van zijn bestelling uit de VS en is bijzonder benieuwd naar de geluidskwa­liteit en Siri-integratie. Het goede is: dankzij AirPlay 2 werken de HomePod en zijn Libratone-speakers samen als één systeem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands