iCreate (Netherlands)

Apple stelt grote ios 12-functies uit naar 2019

even pas op de plaats in de wedloop om vernieuwin­gen: prestaties boven nieuwe functies.

-

A pple brengt elk jaar een nieuw versie van iOS uit, het besturings­systeem voor iPhone en iPad, en doorgaans zit elke update vol met spannende, nieuwe functies. Dat was ook voor iOS 12 de bedoeling, maar het lijkt erop dat Apple een groot aantal grote nieuwe functies heeft uitgesteld naar 2019. Het gaat onder meer om een compleet vernieuwd thuisscher­m, meerdere vensters van één app naast elkaar tonen en verbeterin­gen in de Foto’s-app.

Koerswijzi­ging

Apple focust zich voortaan meer op stabilitei­t en kwaliteit van het systeem. En eerlijk is eerlijk: deze koerswijzi­ging is geen overbodige luxe, want het laatste halfjaar buitelde de ene bug over de an- dere heen. Volgens Bloomberg blijft Apple jaarlijks een iOS-update uitbrengen, maar houdt het zich niet meer zo krampachti­g vast aan die éne dag in september. Tot nu toe werden dan alle zeilen bijgezet om alle nieuwighed­en klaar te hebben, maar dat gaat veranderen. Menen ontwikkela­ars dat een nieuwe functional­iteit eerst nog verder geperfecti­oneerd moet worden, dan wordt deze doorgescho­ven naar een volgende update.

Nieuwe functies

Toch blijven er ook voor dit jaar voldoende nieuwe functies over om je op te verheugen. Volgens Bloomberg kunnen we in iOS 12 – intern ‘Peace’ genoemd – onder meer de volgende opvallende vernieuwin­gen verwachten:

Universele apps: Apps kunnen straks werken op je iPhone, iPad en ook op je Mac, met iOS 12 en macOS 10.14. Ook apps die nu nog specifiek zijn voor de iPhone, maken hun debuut op de Mac. Zoals de app Woning, om je slimme apparatuur mee te verdienen. Meer hierover in #6 van deze nieuwsrubr­iek.

Animoji’s: Er komen nog meer animoji’s bij en het menu van waaruit je ze maakt, wordt overzichte­lijker. Mogelijk maken animoji’s hun debuut in FaceTime, zodat je tijdens een videogespr­ek je gezicht kunt veranderen in dat van een glitterend­e eenhoorn. Animoji’s komen ook naar de iPad; er lijkt namelijk ook een iPad Pro met Face ID aan te komen (zie nieuwsberi­cht #1).

Augmented Reality: Augmented Reality was vorig jaar in iOS 11 een van de leukste toevoeging­en, maar dit jaar wordt het nog beter. Zo kun je samen met anderen ARgames spelen.

Digital Health: Hiermee kunnen ouders in de gaten houden hoelang hun kinderen al naar het scherm van de iPhone of iPad staren. Apple-aandeelhou­ders luidden onlangs de noodklok over iPhone-verslaving bij kinderen, en dit is een van de maatregele­n die Apple toen beloofde.

Apple houdt zich niet meer zo krampachti­g vast aan die ene dag in september.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands