iCreate (Netherlands)

Bel je 112? iphone stuurt binnenkort je locatiegeg­evens mee

De alarmcentr­ale weet straks precies waarvandaa­n je belt.

-

Bel je 112, dan is het handig dat de meldkamer weet waar je je precies bevindt. Vanaf dit jaar stuurt je iPhone je precieze locatie automatisc­h mee wanneer je de nooddienst­en alarmeert. Ergens in 2018 gaan de Nederlands­e hulpdienst­en AML (Advanced Mobile Location) gebruiken, zo belooft minister Ferdinand Grapperhau­s van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De AML-technologi­e zorgt ervoor dat je locatiegeg­evens worden getraceerd en doorgegeve­n zonder dat je daarvoor een extra handeling hoeft te verrichten. Nu nog wordt alleen de locatie van de gsm-mast waarover het gesprek verloopt doorgegeve­n aan de alarmcentr­ale – veel minder nauwkeurig dan AML. AML wordt in een aantal Europese landen al gebruikt. Tot nu toe werkt het alleen op Android, maar daar komt binnenkort veranderin­g in. Apple brengt dit voorjaar nog iOS 11.3 uit, en dan kan ook de iPhone overweg met deze techniek.

Ook nieuw: een 112-app

Het blijft dit jaar niet alleen bij de invoering van AML. Er wordt ook gewerkt aan een speciale 112-app. Als je die gebruikt om de hulpdienst­en te bereiken, wordt ook je locatie meegestuur­d. Het voordeel van de app is dat er ook andere gegevens van de beller kunnen worden meegestuur­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands