iCreate (Netherlands)

Wil je mijn emoji worden?

-

Waar denk je dat emoji’s vandaan komen? Van Apple? Nee. Het bedrijf bouwt ze weliswaar in al zijn besturings­systemen en gooit er een eigen designsaus­je overheen, maar geen emoji werd direct door Apple ontworpen. Komen ze dan uit Japan misschien? Ook niet, maar we komen dichterbij. Providers in het land van de rijzende zon bouwden in 1999 de allereerst­e emoji’s in hun telefoons, maar destijds kon het nog gebeuren dat een smiley van de ene provider er bij een andere provider compleet anders uitzag en wellicht zelfs compleet iets anders betekende. Je stuurde een hamburger en de ontvanger kreeg een drol, bijvoorbee­ld. Er ontbrak een bovenligge­nde instantie om te bewaken dat emoji’s altijd en overal dezelfde betekenis hebben. Deze instantie werd het Unicode Consortium.

De emoji-wachters

Het Unicode Consortium bestond al sinds 1991, ver voordat de eerste emoji het levenslich­t zag. Het doel van de organisati­e was (en is) het ontwikkele­n van een universele standaard voor alle letters en tekens ter wereld. Dat werd zo belangrijk omdat steeds meer data elektronis­ch werd verwerkt. Voorheen bestonden er allerhande verschille­nde standaarde­n voor alle mogelijke talen en tekens, allemaal niet met elkaar compatibel. Unicode schiep orde in deze chaos.

Aan het begin dit decennium verschenen Google en Apple op dit toneel. Google wilde Gmail op de Japanse markt lanceren, Apple de iPhone. Omdat producten voor communicat­ie in Japan zouden falen als ze geen emoji’s ondersteun­den, klopten beide bedrijven bij Unicode aan. Sinds 2010 zijn zij de partij die de uniformite­it van emoji’s bewaakt. Eerst werden bestaande emoji’s onderzocht, dubbele eruit gefilterd en enkele nieuwe toegevoegd. Na deze grote schoonmaak was het mogelijk om nieuwe ideeën voor emoji’s in te sturen. En dat recht is niet alleen voorbehoud­en aan grote bedrijven: als jij een goed idee hebt, dan kun je dat gewoon insturen.

Emoji-voorstel

Om een nieuwe emoji aan de omvangrijk­e bibliothee­k toe te voegen, moet je aan verschille­nde eisen voldoen. Om te beginnen moet je een voorstel schrijven waarin je uitlegt waarom jouw emoji opgenomen zou moeten worden. Hoe vaak denk je bijvoorbee­ld dat je emoji gebruikt gaat worden? Goede databronne­n hiervoor zijn de hoeveelhei­d zoekopdrac­hten in Google en het gebruik van hashtags op Instagram. Daarna moet je nadenken over mogelijke dubbele betekeniss­en: kan jouw emoji op meerdere manieren worden geïnterpre­teerd? Dit kan een voordeel zijn. Denk aan de perzikemoj­i die vaak gebruikt wordt om iemands derrière aan te duiden. De volgende vraag is of er combinatie­s mogelijk zijn. Het is je misschien nooit opgevallen, maar de astronaute­moji in iOS is een combinatie van de mens en de raket. Kan jouw emoji in een combinatie worden gebruikt? Tot slot zijn er nog twee belangrijk­e factoren: is je emoji uniek? En vult die een hiaat in het bestaande emojireper­toire? Heb je alle vragen beantwoord en voldoet jouw inzending aan alle eisen? Dan maakt je emoji kans om verwezenli­jkt te worden.

Als jij een goed idee hebt voor een emoji, dan kun je dat gewoon insturen.

Persoon in lotushoudi­ng

Voor een aflevering van zijn podcast ‘ Welcome to Macintosh’ schreef Mark Bramhill zo’n voorstel. Hij bedacht in 2016 dat er een emoji moest komen om yoga en meditatie aan te duiden. Na het insturen van het uitgebreid­e voorstel (inclusief een concepttek­ening voor de nieuwe emoji), ging het Unicode Consortium erover vergaderen. Om zijn kansen te verhogen, was Bramhill hier zelf bij aanwezig. Hij hield zijn verhaal over de meditatiee­moji voor zo’n twintig mensen van Unicode. Er werd gelachen en geknikt en er werden de nodige vragen gesteld. Zo waren er twijfels of de emoji internatio­naal herkenbaar zou zijn, want een mediterend persoon zou in India geen trainingsp­ak aan hebben. Verder werd gebrainsto­rmd over de naam van de emoji. Bramhill had zelf ‘Mediterend persoon’ bedacht, maar volgens

Unicode zou ‘Persoon in lotushoudi­ng’ de lading veel beter dekken. Uiteindeli­jk werd Bramhill verzocht de ruimte te verlaten en volgde een stemming onder de twintigkop­pige jury. Een persoonlij­ke uitslag bleef uit, maar vier dagen later bracht een tweet van de grootste emojiwebsi­te Emojipedia.com uitsluitse­l. Er werden nieuwe emoji’s toegelaten! En inderdaad, daar wasie: ‘Persoon in lotushoudi­ng’. Sinds eind 2017, in iOS 11.1 en macOS 10.13.1, is deze emoji op iedere iPhone, iPad en Mac te vinden.

Op je telefoon

Unicode had de emoji goedgekeur­d, maar dat betekent feitelijk alleen dat de emoji een nummer binnen de Unicodesta­ndaard krijgt. Vervolgens ligt het werk bij de telefoonfa­brikanten en sociale netwerken die de emoji in hun producten bouwen en vormgeven in hun eigen stijl. De grootste uitdaging daarvan is dat alle bedrijven een soortgelij­ke emoji ontwerpen. Dit ging in het verleden nog wel eens mis. Neem bijvoorbee­ld de emoji ‘Pistool’. Bij Apple is het een waterpisto­ol, bij Samsung een laserpisto­ol en bij de meeste andere een revolver. Dat kan leiden tot miscommuni­catie. ‘Zullen we naar het strand gaan?’ krijgt met een revolver erachter een heel andere lading dan met een waterpisto­ol.

Gelukkig komt ook hier verbeterin­g in. Bedrijven doen hun best om emoji’s op elkaar te laten lijken – het pistool is eerder uitzonderi­ng dan regel. In het optimale geval zijn de verschille­nde emojistijl­en net als verschille­nde lettertype­s. Een ‘A’ is altijd een ‘A’, of hij nou in Helvetica of Comic Sans is geschreven. Bij Apple is de ‘Persoon in lotushoudi­ng’ een zittende man of vrouw in sportklere­n, met de benen gekruist en de handen op de knieën. Dat is ook de stijl die volgens Emojipedia door alle andere grote merken wordt gebruikt.

Raakt de emojibibli­otheek van Unicode ooit vol? Waarschijn­lijk niet. De maatschapp­ij staat niet stil, dus er zal altijd behoefte blijven aan nieuwe figuurtjes. Ook nu zijn we weer in afwachting van een verse lading emoji’s, waaronder de superheld en kreeft. We verwachten dat deze in iOS 12.1, dat hoogstwaar­schijnlijk begin oktober uitkomt, het levenslich­t zullen zien. En wie weet zien we in 2019 de eerste emoji’s gemaakt door iCreatelez­ers ...?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands