iCreate (Netherlands)

Robot-war op kantoor

-

Tover je saaie kantoor (of huiskamer) om tot een heuse vechtscene uit een Transforme­rs-film met deze Robot Enhanced Vehicles van WowWee.

Heb je ook zo’n saaie kantoorbaa­n? Is je Net ix-account tot op het bot kaal gekeken? Heb je alles op internet al gevonden en vind je bordspelle­n zó 2000? Wij liepen onlangs tegen deze R.E.V.’s van het Canadese WowWee aan. Het blijken perfecte tijddoders en aandachttr­ekkers. R.E.V. staat voor Robotic Enhanced Vehicles. De set van nog net geen acht tientjes (Bol.com) bestaat uit twee robot-auto’s, je gebruikt je iPhone met een speciale app om ze te bedienen.

Rijden

De app werkt heel gemakkelij­k. Zoek hem op in de Store, installeer hem en het halve werk is gedaan. Door je auto aan te zetten met een schakelaar­tje aan de onderzijde en de app te openen op je iPhone maak je vrijwel direct contact. De auto komt met een brul van de ‘motor’ uit het speakertje tot leven. Een R2D2-achtige piep geeft aan dat de verbinding gelegd is. Onmiddelli­jk verschijnt een joystick op het scherm en kun je rijden. Na de eerste centimeter­s verdwijnt de joystick en stuur je door je vinger over het scherm te schuiven. De auto reageert heel snel en het vergt wat oefening om je R.E.V. onder controle te krijgen. De rubber achterband­jes zijn voorzien van noppen voor goede grip op een gladde ondergrond. Toch drift de R.E.V. heerlijk op onze vinyltegel­s, dat komt ook doordat het elektromot­ortje best krachtig is. De voorwielen zijn voorzien van enige vering, waardoor de wegligging oké is: het ding is echt snel! In no-time klokken we goede rondentijd­en rondom de koffiecorn­er, langs de vormgevers, onder de printerkas­t door terug naar de redactie. De aandacht die we daarbij trekken is enorm.

Battle

Maar waarom twee auto’s? Omdat ze bij WowWee vinden dat gewoon rondjes rijden achterhaal­d is. Het coole van de R.E.V.’s is dat ze met elkaar de strijd kunnen aangaan. De twee futuristis­ch ogende autootjes – ze lijken nog het meest op een BMW i8 – zijn robuust gebouwd en blijken tegen een stootje te kunnen. Dat is ook wel nodig, want het blijft niet bij rijden. De R.E.V.’s zijn voorzien van virtuele laserwapen­s waarmee de bestuurder­s op elkaar kunnen vuren. Sensoren detecteren de ‘vijand’ en berekenen of een schot in de roos is. De compacte speakers onder de auto’s zijn krachtig genoeg om het geluid van de laserkanon­nen en de inslagen door het kantoor te laten schallen.

Wanneer we het in de battle-modus tegen elkaar opnemen, doen we nog tamelijk voorzichti­g. We rijden met terughoude­ndheid om elkaar heen, proberen elkaar niet te rammen en richten elk schot zo nauwkeurig als mogelijk is. Wanneer we echter de robot-battlemodu­s proberen, waarbij een van de auto’s door de software bediend wordt, blijkt dat ‘voorzichti­gheid’ niet de bedoeling van WowWee is. De strijd is nog amper aangegaan of de witte robot-auto ramt al schietend onze zwarte auto in de flank. Dus zo moet het spel gespeeld worden!

De volgende drie minuten vliegen de auto’s achter elkaar aan door het kantoor. Het is een kakofonie van laserschot­en, impacts en brullende automotore­n. Het geluid uit de speakers wordt vergezeld door de klappen van de botsingen. De witte robot-auto raast achter ons aan, schietend, botsend en brullend, terwijl wij met felle stuurbeweg­ingen de rollen proberen te keren. De lichten op de R.E.V.’s flikkeren aan een stuk door: rood wanneer je geraakt wordt, groen wanneer je je tegenstand­er schade toebrengt. Het hele kantoor komt tot leven en wil zien wat er gebeurt. De eerste ronde is voor de software, maar we worden snel beter. De strijd is verloren, maar de oorlog is pas net begonnen. Ons nieuwe kantoor is 24/7 geopend. (Arjan Kropman)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands