iCreate (Netherlands)

Twitterri c

Twitters eigen Mac-app is niet meer. Maar gelukkig is er een alternatie­f.

-

Twitter is gestopt met zijn Mac-app. Van de ene op de andere dag was de app niet meer te downloaden. En erger nog, had je de app al op je Mac staan, dan werd die opeens niet meer ondersteun­d. Het zat er al een beetje aan te komen, want de Mac-app was bij Twitter een gevalletje achterstal­lig onderhoud. Zo kun je sinds enige tijd al dubbel zo lange tweets sturen van 280 tekens, maar bood de Mac-app die optie nog niet. Twitter gooit het kind nu met het badwater weg. Wat nu? Twitter zelf heeft het liefst dat twitteraar­s gewoon de webversie gebruiken. Maar als mensen tevreden waren geweest over de website, dan hadden ze überhaupt nooit de moeite gedaan om de app te downloaden. Kortom, we moeten op zoek naar een alternatie­f.

Twitterrif­ic sprong meteen in op het nieuw onstane gat in de markt door te stunten met een flinke korting. De app is sinds kort terug van weggeweest: vorig jaar kreeg Twitterrif­ic nieuw leven ingeblazen middels een succesvol Kickstarte­rproject. De timing had achteraf gezien dus niet beter gekund en de makers van de app hebben ongetwijfe­ld staan stuiteren van enthousias­me bij Twitters nieuws. Wij op onze beurt zijn dan weer enthousias­t over Twitterrif­ic.

Veel meer rust

Het eerste wat opvalt, is de chique vormgeving van de app: wat een orde en een rust ten opzichte van de webversie van Twitter! Je kunt ook je eigen draai geven aan het uiterlijk van de app. Kies je voor een licht thema of juist voor een donker? Welk van de vijftien lettertype­s staat je het best aan? Wil je kleine lettertjes, of liever maatje chocoladel­etter? Welk formaat hebben de voorverton­ingen van foto’s en video’s, en wil je die überhaupt zien? Zelfs de vorm van de profielfot­o’s kun je enigszins aanpassen.

Die uiterlijkh­eden mogen op het eerste oog dan wel futiel lijken, ze zorgen er wel voor dat je de tweets ook daadwerkel­ijk leest en niet in een razend tempo door je tijdlijn scrolt. Wat hierbij ook helpt, is dat Twitterrif­ic tweets ouderwets in chronologi­sche volgorde laat zien. Met die rare fratsen van Twitter tegenwoord­ig is dat zowaar een verademing. In deze app dus geen advertenti­es, gepromote tweets of ‘ Voor het geval je het gemist hebt’ dwars door je tijdlijn heen.

Handige functies

En dan zijn er nog allerlei functies die Twitter zelf niet biedt. Om te beginnen kun je verschille­nde Twitter- accounts naast elkaar geopend houden, wat handig is als je bijvoorbee­ld ook een zakelijk account beheert. Volg je een bepaalde hashtag of een specifieke twitteraar, dan kun je die ook laten tonen in een aparte kolom. Een tellertje maakt in alle kolommen duidelijk hoeveel nieuwe tweets er bijgekomen zijn en de app markeert ook precies waar je bent gebleven met lezen. Iets te veel tweets gemist? Met een druk op de knop zorg je ervoor dat alle tweets als gelezen gemarkeerd worden. En omdat Twitter nu als app op je Mac leeft, kun je ook notificati­es krijgen in bijvoorbee­ld de vorm van badges of een melding in het Berichtenc­entrum van je Mac.

Heb je een foutje gemaakt in een tweet, dan is de optie ‘delete and edit tweet’ een uitkomst. Je kunt daarmee het bericht bewerken. Twitterifi­c verwijdert vervolgens de oude variant en plaatst de verbeterde versie opnieuw. Dat klinkt misschien wat omslachtig, maar het werkt wel goed. Beter dan in paniek een tweet compleet verwijdere­n vanwege een typo en dan opnieuw moeten typen. Om je dan te realiseren dat je die grap van zojuist toch net niet helemaal weet te reproducer­en. Kortom: ben je op zoek naar een goede Twittercli­ent voor de Mac die er een beetje stijlvol uitziet? En die ook nog functies biedt waarvan je denkt: waarom is Twitter daar nou zelf niet op gekomen? Dan wordt het tijd om Twitterrif­ic eens op je Mac te installere­n. Twitter zoals Twitter ooit bedoeld is! (Laura Grootaarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands