iCreate (Netherlands)

Meer of minder iPhone?

- Daan Jeuken djeuken@fnl.nl

Apple’s eerste keynote van 2018 was een bijzondere. Hij stond in het teken van educatie en werd gehouden op een High School. Apple’s boodschap: de iPad kan op vele manieren het onderwijs leuker en beter maken. Het is zonder twijfel waar. Maar de lijn tussen functionee­l en hinderlijk is uiterst dun. Laptops hebben ook al ruimschoot­s de weg naar de klaslokale­n gevonden, maar worden docenten vrolijk van al die glimmende appeltjes waar ze tegenaan kijken? Hoeveel leerlingen maken aantekenin­gen en hoeveel checken er Facebook?

Over een soortgelij­k dun koord balanceert Apple met de iPhone. Het is dé goudmijn. Hoe aantrekkel­ijker die elk jaar wordt, hoe meer toffe functies erop komen en hoe leuker iOS wordt, hoe meer geld er blijft stromen in het laatje dat allang niet meer dicht kan. Anderzijds wil Apple zich profileren als maatschapp­ijbewuste dissident tussen de almachtige tech-bedrijven. Het strijdt voor privacy en het klimaat. De schoen begint te wringen bij die andere grote bedreiging van deze tijd: smartphone-verslaving.

Daarom helpen we Apple én jou graag een handje. Want een beter gedrag begint bij jezelf. In onze verslaving­sfeature geven we handvatten om minder vaak naar die iPhone te grijpen. De beste tip: leg hem een aantal dagen aan de kant. Ik heb het zelf ook gedaan. Cold turkey. Uit het oog, uit de hand. Maar niet uit het hart, want ik ondervond hoe afhankelij­k ik van dat apparaat ben geworden. Deze detox gaf me echter wel de inzichten om mijn gedrag te veranderen. Zodat ik ook de balans kan vinden tussen functionee­l en hinderlijk. Doe je mee?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands