iCreate (Netherlands)

Genius: Eindelijk wi in je hele huis

Mesh-systemen zijn de toekomst van thuisnetwe­rken: ze maken je wifi veel sneller en zijn de beste systemen voor Apple-gebruikers.

-

Mesh-systemen maken je wi sneller en betrouwbaa­rder. Zo werken ze.

Apple’s routers zijn op het eerste gezicht hartstikke goed. Ze gebruiken de laatste en snelste wifi-standaard, het instellen ervan is gemakkelij­k en ze zien er chic en tegelijk onopvallen­d uit. Maar andere fabrikante­n hebben Apple stiekem ingehaald. De zwarte routers met talloze lampjes en uitstekend­e antennes hebben plaatsgema­akt voor net zo onopvallen­de witte apparatuur als we van Apple kennen. De configurat­ie ervan gebeurt niet meer via een ingewikkel­de interface die je via een reeks getallen in je webbrowser bereikt, maar via een app op je telefoon. En wat de techniek betreft, zijn de andere fabrikante­n zelfs al veel verder dan Apple.

De AirPort Extreme en de Time Machine gebruiken weliswaar de snelste wifi-standaard 802.11ac (de Express ligt met 802.11n een generatie achter), maar daar heb je bar weinig aan als je slecht of geen bereik hebt. Meerdere AirPorts als repeater gebruiken is de meest voor de hand liggende oplossing, maar die heeft een paar valkuilen. In het ergste geval lijkt het alsof je overal perfect bereik hebt, maar verspreide­n de AirPorts alleen het gebrekkige signaal dat ze zelf ontvangen. Andere router-fabrikante­n hebben voor dit probleem een oplossing bedacht: mesh-netwerken, in het Nederlands ook wel ‘vermaasde netwerken’ genoemd.

Mesh-netwerk

In de basis doet een mesh-netwerk denken aan een opstelling met een hoofdroute­r en verschille­nde repeaters. De meeste systemen bevatten drie mesh-routers: de eerste wordt direct aangeslote­n op je internetmo­dem, de andere twee plaats je op plekken waar de wifi- ontvangst wat minder is. In het ideale geval staan de drie mesh-routers allemaal direct met elkaar in verbinding. Het verschil met repeaters is dat alle apparaten met elkaar communicer­en (vaak zelfs via een verborgen kanaal), een eigen wifi-netwerk aanmaken en direct gegevens uitwissele­n. Het zijn dus niet alleen ‘domme’ signaalver­sterkers.

Het complete mesh-netwerk heeft dezelfde netwerknaa­m (SSID) en het wisselen tussen de verschille­nde ‘nodes’ (knooppunte­n van je netwerk) gaat automatisc­h. Je iPhone of MacBook maakt automatisc­h verbinding met de router die het beste signaal biedt. Bij opstelling­en met repeaters blijft je wifi-apparaat juist ‘plakken’ bij de router waarmee het eerst verbinding werd gemaakt.

Fabrikante­n

Routers voor mesh-netwerken zijn in Nederland verkrijgba­ar van een heleboel fabrikante­n. Apple verkoopt in de Stores (naast zijn eigen routers) de mesh-routers van Linksys; Velop genaamd. Andere bekende namen zijn Asus met de Lyra en TP- Link met de Deco. En ook Google is in de markt van de mesh-routers gestapt en biedt met Google Wifi een bijzonder eenvoudig systeem. Qua design hebben de systemen met elkaar gemeen dat ze net zo goed door Apple ontworpen hadden kunnen zijn. Maar geldt dit ook voor de technische kant? Op de volgende twee pagina’s noemen we voor- en nadelen van elk van de vier systemen, zodat je jouw perfecte alternatie­f voor Apple’s AirPort-routers krijgt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands