iCreate (Netherlands)

Hét apparaat voor het bewerken van foto’s

Vanwege zijn handzaamhe­id en kracht is de iPad erg geliefd bij fotografen.

-

Al s je wilt stoeien met krachtige beeldbewer­kingsfunct­ies, kun je tegenwoord­ig ook zonder een Mac of desktopcom­puter. De iPad heeft de afgelopen jaren enorm aan kracht gewonnen. Genoeg kracht voor een profession­eel foto bewerkings­programma. Een foto bewerkings­programma datje overal eenvoudig mee naartoe neemt. Handig als je snel een selfie wilt oppoetsen voordat je hem met je vrienden deelt. Maar het programma biedt ook de mogelijkhe­den om een spetterend­e omslagfoto te ontwerpen. Bovendien heeft de iPad alle gemakken van een aanraaksch­erm, wat prettiger werkt dan een muis. Zéker als je een Apple Pencil bezit. Kortom: voor fotobewerk­ing is de iPad misschien wel het ideale apparaat.

A nity Photo

Als je foto’s profession­eel op de iPad wilt bewerken, kun je bijna niet om Affinity Photo heen. De krachtige fotobewerk­er werd vorig jaar door Apple verkozen tot iPad-app van het jaar. Het programma is de eerste en op dit moment enige complete profession­ele fotobewerk­er voor iOS en is beschikbaa­r voor de iPad Air 2, iPad 2017, iPad 2018 en de 9,7-inch, 10,5-inch en 12,9-inch iPad Pro. Álle mogelijkhe­den van de Mac-variant zijn ingebouwd in de iOS-app. En dat zijn er ontzettend veel. Neem bijvoorbee­ld het maken van nauwkeurig­e selecties, een liquify-werkruimte, profession­ele penselen, het werken met RAW-bestanden en een real-time voorverton­ing van effecten. Het programma doet nauwelijks onder voor zijn grote Adobe-broer Photoshop en is ontworpen voor de profession­al, maar niet te gecomplice­erd voor de gewone gebruiker. Bovendien zijn de functies perfect geoptimali­seerd voor aanraking en de Apple Pencil.

Nagenoeg alles wat je met de volledige desktop-versie van Photoshop kunt, doe je ook met de iOS-app van Affinity Photo. Voor wie al gewend is aan Photoshop, voelt het soepele en krachtige Affinity Photo vertrouwd aan. Bijna alle gereedscha­ppen en bewerkings­functies die de desktop-versie van Photoshop heeft, bezit Affinity Photo ook. En ze zitten nog op een vergelijkb­are plek ook.

Spotgoedko­op

Maar er is één groot verschil met Photoshop: de prijs. Terwijl je bij Adobe Photoshop minimaal een jaar vastzit aan een abonnement van € 12,09 per maand, betaal je voor de iOS-app Affinity Photo eenmalig € 21,99. Daarna geniet je onbeperkt van alle bewerkings­functies. De gratis updates, waarin Affinity Photo regelmatig een indrukwekk­ende reeks aan nieuwe functies toevoegt, zijn een extra bonus.

Spoedcursu­s

Al enthousias­t geworden over Affinity Photo? Dan kun je natuurlijk zelf alvast met het programma beginnen en al doende leren. Om je op weg te helpen, laten we zien waar de belangrijk­ste knoppen van Affinity Photo zitten en leggen we de basisprinc­ipes uit. Daarna ga je aan de slag met een (minder geslaagde) foto van jezelf, die je dusdanig verfraait dat hij niet zou misstaan als je nieuwe Facebook-profielfot­o. Alle opgedane kennis komt uiteindeli­jk samen in de laatste workshop, waar je werkt aan een artistieke omslagfoto met spetter- effect.

Affinity Photo is door Apple uitgeroepe­n tot iPad-app van het jaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands